Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

TAKTO často by ste mali meniť uteráky: Väčšina z nás to robí chybne!

(Zdroj: GettyImages)

Osviežujúca sprcha je to najlepšie, čo si môžete dopriať po dni v práci. Zbaví vás všetkých nečistôt a špiny. Čisto sa môžete cítiť dlho. Alebo len do momentu, keď sa omotáte do osušky, ktorá sa hemží mikróbmi.

Len to, že sa umyjete, neznamená, že sa baktérie nemôžu zachytiť na uterákoch, ktoré používate. Či sú pre vás bezpečné, závisí od toho, ako často ich periete, píše sa na livestrong.com. Podľa dermatologičky Stacy Chimentovej by sa to malo robiť oveľa častejšie, ako si myslíte. „Osušky by ste mali dať do práčky už po treťom či štvrtom použití,“ tvrdí odborníčka. Uteráky na ruky by podľa nej dokonca mali putovať do koša na špinavú bielizeň už po dvoch dňoch. Celkovo, ich používanie by malo mať svoje pravidlá, aby ste sa vyhli prípadným zdravotným komplikáciám. Napríklad namiesto toho, aby ste uterák zavesili na háčik, rozložte ho rovnomerne na tyč na osušky, aby sa medzi jednotlivými použitiami dôkladne vysušil. Čím rýchlejšie totiž uschne, tým je menej pravdepodobné, že sa na ňom nahromadia baktérie.

Čo vám hrozí, ak uteráky pravidelne neperiete?

1. Kožné infekcie

Vlhké, špinavé uteráky sú zdrojom veľkého množstva baktérii a plesní, ktoré môžu spôsobiť plesne na nechtoch, atletickú nohu, svrbenie alebo vznik bradavíc. „Ak trpíte niektorou z týchto kožných infekcií, začnite používať sterilné uteráky, aby ste zabezpečili, že sa baktérie nebudú šíriť po celom tele,“ radí dermatologička.

2. Vyrážky

Suchá, svrbivá, červená vyrážka je znakom toho, že je čas hodiť uterák do prania. Keď je totiž mokrý, je živnou pôdou pre kvasinky, plesne, vírusy a baktérie. Práve tie zhoršujú stav pokožky. Ekzém alebo atopická dermatitída je ochorenie kože, ktoré je spôsobené zápalom spôsobeným baktériami stafylokoka. Neopraným uterákom ich môžete preniesť na iné časti tela, kde podráždia pokožku a spustia ekzém.

3. Akné

Ak neperiete uteráky pravidelne, môže sa u vás spustiť tvorba akné na tvári a tele. Keď sú vlhké, sú ideálnym prostredím pre bujnenie kvasiniek, baktérií a inej flóry. Tieto mikróby stoja za vznikom nepekných pupienkov.

4. Choroba

Nádchu môžete ľahko chytiť zdieľaním špinavých uterákov. „Ak ich neperiete dosť často, vystavujete sa prenosu baktérií z jednej osoby na druhú," varuje Chimentová. Nakaziť sa môžete aj zlatým stafylokokom. Ide o nebezpečnú infekciu, ktorá sa ťažko lieči antibiotikami.

Ako prať uteráky

Aby vaše uteráky boli pre vás bezpečné, mali by ste ich prať najlepšie každé tri dni. Ak sa budete držať týchto rád, zdravotné problémy vám nehrozia.

- Uteráky perte oddelene. Neperte ich s iným oblečením, hrozí nahromadenie baktérií.
- Prať by ste ich mali na 60 ºC, v prípade choroby na 90 ºC.
- Aby boli čistejšie, do prania pridávajte bielidlo.
- Ak máte citlivú pokožku, kupujte pracie prostriedky určené pre váš typ kože, nepoužívajte parfumované produkty, aby ste predišli podráždeniu.
- Nenechávajte uteráky ležať v práčke dlhší čas, aby ste predišli tvorbe baktérií.
- Sušte osušky na vysokej teplote.

Viac o téme: BakterieUterakyAknePranie uterakovEkzem
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9