Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Až 80 % celiatikov vôbec netuší, že má celiakiu

(Zdroj: GettyImages)

16. mája si pripomíname Medzinárodný deň celiakie. Na Slovensku je evidovaných viac ako 33-tisíc ľudí s touto diagnózou, ale podľa Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti je ich v skutočnosti omnoho viac. Odhaduje sa, že až 9 z 10 celiatikov je nediagnostikovaných.

Celiakia je typické autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém po konzumácii lepku napáda bunky vlastného tela a poškodzuje tak sliznicu tenkého čreva. Lepok je bielkovina vyskytujúca sa v bežne používaných obilninách – obsahujú ho napríklad pšenica, jačmeň, raž či ovos. „Keď sa v tele celiatika objaví lepok, jeho imunitný systém ho vyhodnotí ako nebezpečný a spustí tak proti nemu obranný zápalový proces. Tento zápal poškodí sliznicu tenkého čreva, ktorá potom nie je schopná prijímať a vstrebávať živiny. U zdravého človeka je sliznica tenkého čreva veľmi členitá, tvoria ju tzv. klky, cez ktoré sa vstrebávajú všetky živiny. U celiatikov dochádza vplyvom opakovaných zápalov, ktoré vyvoláva práve konzumácia lepku, k vyrovnaniu či vyhladeniu klkov a tým k ich poškodeniu. Živiny z potravy sa následkom tohto veľmi ťažko vstrebávajú a v konečnom dôsledku dochádza k poškodeniu orgánov a tkanív celého tela,“ vysvetlila MUDr. Soňa Lobotková, lekárka interného oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce.

Výskyt celiakie sa celosvetovo každým rokom zvyšuje. Na Slovensku je evidovaných viac ako 33-tisíc celiatikov, no je to len vrcholec ľadovca. „Toto číslo je v skutočnosti oveľa vyššie. Štatistiky a odborníci hovoria, že 9 z 10 celiatikov nie je diagnostikovaných, až 80 % pacientov nevie o svojej diagnóze. Odhadom je u nás až 45-tisíc nediagnostikovaných celiatikov. Sú to alarmujúce čísla, pretože zanedbaná a neskorá diagnostika vedie k vážnym zdravotným komplikáciám. Ak je celiakia nediagnostikovaná, aj keď pacient veľké ťažkosti mať nemusí, chorobné procesy na orgánoch pokračujú niekedy aj s veľmi závažnými následkami. Neliečení celiatici majú vyššie riziko vzniku ďalších autoimunitných a zhubných chorôb, napríklad lymfómu, ochorení štítnej žľazy, cukrovky 1. typu. Čím skôr sa diagnóza celiakie stanoví, tým väčšia je šanca na kompletnú úpravu zdravotného stavu. Včas diagnostikovaný celiatik, ktorý dodržiava bezlepkovú diétu, je v podstate zdravý človek,“ objasnila MUDr. Lobotková.

Hoci presná príčina rozvoja celiakie nie je známa, podľa odborníkov je to súhra vnútorných a vonkajších faktorov – genetických parametrov, ktoré predurčujú k vzniku celiakie, a vplyvu životného prostredia, životného štýlu a konzumácie lepku. „K tomu všetkému musí byť nejaký spúšťač, často ním býva psychický či fyzický stres, pôrod, úraz, operácia, prekonané vírusové ochorenie, čo organizmus oslabí a dôjde k vypuknutiu celiakie. Celiakia nie je len choroba detského veku, ako si mnohí myslia, môže sa objaviť v každej vekovej kategórii. Na našom internom oddelení nezriedka diagnostikujeme celiakiu práve pacientom vo vyššom veku. Diagnostika sa začína vyšetrením špecifických protilátok na celiakiu z krvi, ktoré ak sú zvýšené, odosielame pacienta na gastrofibroskopické vyšetrenie s odberom vzoriek sliznice tenkého čreva – biopsiu a následne histologické vyšetrenie vzoriek, ktoré diagnózu potvrdí.  Jedinou efektívnou liečbou celiakie je celoživotná bezlepková diéta. Pri dodržiavaní striktnej bezlepkovej diéty je prognóza výborná,“ podotkla skúsená lekárka.

Celiakia sa často nazýva chameleón medzi chorobami. Má totiž veľmi rozmanité príznaky, ktoré sa dokonca môžu líšiť v závislosti od toho, či ide o dieťa alebo dospelého pacienta. „Zaujímavá je skutočnosť, že len približne 50 % pacientov s celiakiou má klasické črevné prejavy, ako sú hnačka, chudnutie a bolesti brucha. Tieto príznaky bývajú častejšie a výraznejšie u detí. U dospelých pacientov, s ktorými sa stretávame i na internom oddelení, sú prejavy celiakie rôznorodé. Črevné príznaky nebývajú až také časté a dokonca môžu úplne chýbať, prípadne sú hnačky len ľahšieho rázu a nárazové, skôr sa vyskytujú nešpecifické zažívacie ťažkosti ako pocit plnosti, plynatosť či nechutenstvo. U pacientov sa zväčša stretávame s mimočrevnými prejavmi ako únava, anémia z nedostatku železa a kyseliny listovej (chudokrvnosť), predčasná osteoporóza, migrény, kožné prejavy, poruchy pečene, depresie či psychiatrické poruchy, gynekologické poruchy, samovoľné potraty až neplodnosť. Nedostatočné vstrebávanie živín z celiakiou poškodeného tenkého čreva sa prejavuje na všetkých systémoch v tele. Preto, ak pacienta trápia niektoré z uvedených ťažkostí, určite je vhodné hľadať ich možnú príčinu aj v črevách,“ uzatvorila internistka MUDr. Soňa Lobotková.

Viac o téme: LepokCeliakiaAutoimunitne ochorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9