Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Podozrivú vyrážku neignorujte: Ak sa vám toto deje už mesiac, môže ísť o RAKOVINU!

(Zdroj: GettyImages)

Akné, fľak či škvrna - všetci to poznáme. Počas života sa každý stretne s akné či inými vyrážkami, ktoré sa často zjavia napohľad bezdôvodne a zbaviť sa ich chce častokrát hotový zázrak. Kedy je však pupienok varovaním, signálom, že treba navštíviť lekára?

Akné sa zvyčajne vyskytuje najmä na tvárach tínedžerov a mladých ľudí, no nie je neobvyklé, že pupienok sa usídli i na tvári človeka oveľa staršieho. Zatiaľ, čo niektoré vyrážky sú vo svojej podstate neškodné a zmiznú bez našej pomoci, na iné by sme si mali posvietiť. Podľa dermatologičky môžu byť totiž príznakom rakoviny. "Pacienti prídu do ordinácie a povedia, že majú pupienok, ktorý už mesiace nemizne," hovorí doktorka Fatima Fahs, dermatologička pre New York Post. "To nie je normálne!” Varuje lekárka a dodáva, že s návštevou lekára by ste vôbec nemali otáľať - môže ísť o príznak jednej z najčastejších foriem rakoviny kože - bazocelulárny karcinóm.

"Bazocelulárny karcinóm má často jasne červené cievy a môže vyzerať lesklo," vysvetlila Fah. "Ak máte na pokožke nehojaci sa ružový alebo červený hrbolček, nechajte si ho vyšetriť," odporúča. Príznaky môžu byť rôzne, môžu sa prejaviť ako pupienky, ktoré sa nehoja, až po lesklé hrbolčeky vo farbe kože, biele alebo voskové lézie, ploché šupinaté škvrny alebo lézie čiernej, hnedej alebo modrej farby, vymenovala lekárka. Práve preto je dôležité, aby ste sa doma nediagnostikovali svojpomocne, ale zajednali návštevu u dermatológa, ktorý nariadi všetky potrebné vyšetrenia.

Podobne ako iné typy rakoviny kože, aj bazocelulárny karcinóm sa môže vyvinúť v neskoršom veku. A to práve kvôli slnku, ktoré roky namáha kožu. Tento typ rakoviny sa bežne vyskytuje na miestach, kde na pokožku dopadá slnko - na krku, rukách, tvári a hlave. To ale neznamená, že sa nemôže vyskytnúť aj na iných častiach tela. "Rakovinu kože môžete dostať aj tam, kde slnko nesvieti - áno, napríklad okolo vulvy alebo penisu," upozornila Fahs. Liečba podľa lekárky zvyčajne zahŕňa jeho úplné vyrezanie z kože.

Jednoduchá každodenná starostlivosť o pleť

Zdravá a krásna pleť si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Aj keď nemáte čas na zdĺhavé procedúry, skúste základnú rutinu, ktorá vám zaberie len pár minút denne a ktorú zvládne každý.

1. Čistenie: Ráno aj večer si pleť dôkladne očistite jemným čistiacim prostriedkom vhodným pre váš typ pleti. Nezabudnite na krk a dekolt.
2. Tonizácia: Pleťovú vodou odstráňte zvyšky nečistôt.
3. Hydratácia: Naneste hydratačný krém alebo sérum, ktoré pleť hydratuje a vyživuje. V lete siahnite po ľahšom kréme, v zime po hutnejšom.
4. Ochrana pred slnkom: Cez deň pleť chráňte opaľovacím krémom s SPF faktorom.

5. Doplnková starostlivosť: Raz týždenne doprajte pleti peeling, aby ste odstránili odumreté bunky. Podľa potreby môžete používať aj pleťové masky alebo séra s cielenými účinkami.

Nezabúdajte, že zdravá pleť pochádza aj zvnútra. Dodržiavajte pitný režim, doprajte si dostatok spánku a zdravú stravu bohatú na vitamíny a antioxidanty. Vyhýbajte sa stresu a fajčeniu, ktoré pleti škodia.

Viac o téme: RakovinaPupienokVyrazka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9