Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Katalánsko zmierňuje obmedzenia v hospodárení s vodou zavedené z dôvodu sucha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Španielske autonómne spoločenstvo Katalánsko v utorok oznámilo, že obmedzenia pri používaní vody v Barcelone a okolí budú menej prísne. Rozhodnutiu pomohli nedávne dažde, informuje o tom agentúra AFP.

Katalánsko núdzový stav pre nedostatok vody vyhlásilo vo februári, pretože pre slabé zimné zrážky hladina vody v nádržiach klesla pod 16 percent kapacity. Úsporné opatrenia sa vzťahovali na šesť miliónov osôb v oblasti Barcelony a v časti provincie Girona. Obmedzené bolo zavlažovanie, chov dobytka aj priemyselná výroba.

archívne video

Poľnohospodárom postihnutých suchom bude vyplatená pomoc vo výške 50 miliónov eur (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Po nedávnych dažďoch hladina vody v nádržiach stúpla na takmer 24 percent kapacity a úsporné opatrenia sa mohli zmierniť. "Sucho sa ešte neskončilo..., stále nám hrozí vážne sucho," povedala hovorkyňa katalánskej vlády Patrícia Plajová. Obmedzenia pre poľnohospodári pri zavlažovaní už nebudú na úrovni 80 percent, ale "len" 40 percent. Priemysel bude mať obmedzenú spotrebu vody o 15 percent namiesto doterajších 25 percent počas núdzového stavu. Denná spotreba v domácnostiach sa zvýši z 200 na 230 litrov na jednotlivca. Katalánsko v nedeľu čakajú regionálne voľby a vládnuca Republikánska ľavica Katalánska (ERC) v predvolebných prieskumoch zaostáva. Čelí tiež kritike za svoj postup v spojitosti so suchom.

Viac o téme: VodaSuchoObmedzeniaŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu