Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

MIMORIADNY ONLINE Rusko pokračuje v útokoch bezpilotných lietadiel: Ukrajina zostrelila všetkých 37 dronov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Rusko oznámilo, že zostrelilo nad svojím územím asi 60 bezpilotných lietadiel a niekoľko rakiet. Ukrajina uviedla, že zničila viac ako 30 ruských bezpilotných lietadiel. Moskva zároveň pokračuje v obnovenej ofenzíve na vojnou zničenom severovýchode Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 815

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 815 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:16 Britský minister obrany vyzval Nemecko, aby poskytlo Ukrajine rakety dlhého doletu.

20:41 Ukrajina dostane v máji od Spojeného kráľovstva 100 rakiet, povedal britský minister obrany.

19:35 V ruskom meste Volgograd sa bývalý žoldnier PMC „Wagner“, ktorý dostal medailu „Za statočnosť“ a ocenenia za zajatie Soledara a Bakhmuta, pokúsil uškrtiť 12-ročné dievča vo vchode obytný dom.

17:54 Spojené kráľovstvo odovzdalo Ukrajine nový balík pomoci.

17:24 Ruské útoky pri Kupiansku zabili 5 osôb, 9 ľudí zranili.

16:59 Charkovská prokuratúra zverejnila zábery ničenia v rekreačnom stredisku, na ktoré zaútočili Rusi. 

15:56 Postoj Západu k vojne na Ukrajine je „úplne nezmyselný“, hovorí britský minister obrany.

14:50 Poľsko chce vytvoriť európsky „železný dóm“ a posilniť hranicu s Ruskom a Bieloruskom. 

13:38 Ukrajinský dron vs ruský tank.

13:10 Energetickí pracovníci zasiahnutí ruským bezpilotným lietadlom Lancet počas opravy v Doneckej oblasti; neboli hlásené žiadne obete. K útoku došlo v čase, keď Rusko naďalej mieri na ukrajinskú energetickú infraštruktúru rôznymi typmi zbraní po celej krajine.

12:35 Ukrajinskí piloti sa vo Francúzsku cvičia na pilotovanie amerických stíhačiek F-16, - foto Generálny štáb francúzskej armády. Uvádza sa, že piloti sa cvičia na cvičných lietadlách francúzskeho letectva.

12:15 Ruský útok severne od Charkova zabil 4 ľudí a 8 zranil. Útok sa podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Syniehubova odohral v Malej Danylivke, približne 70 kilometrov juhozápadne od zúrivo napadnutého Vovčanska.

11:45 Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informuje o tom agentúra Reuters.

11:30 Rusko oznámilo, že zostrelilo nad svojím územím asi 60 bezpilotných lietadiel a niekoľko rakiet. Ukrajina uviedla, že zničila viac ako 30 ruských bezpilotných lietadiel. Moskva zároveň pokračuje v obnovenej ofenzíve na vojnou zničenom severovýchode Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP.

11:12 Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:40 Podľa správy vzdušných síl ruské sily zaútočili cez noc na osem regiónov po celej Ukrajine, Kyjev, Odesa a Vinnica.

10:07 Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax. Informuje o tom agentúra Reuters.

9:46 Moskva tvrdí, že nad Krymom zostrelila 9 rakiet dlhého doletu ATACMS (armádny taktický raketový systém) dodaných USA, keďže miestni obyvatelia hlásia výbuchy.

9:33 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 19. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:03 Rusko aj Ukrajina zhodne uviedli, že sa v noci na dnes stali terčom vzdušných útokov. Kyjev oznámil zostrelenie všetkých 37 útočiacich ruských dronov, ruská protivzdušná obrana odvracala dronový a raketový útok na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym a tiež v Krasnodarskom kraji na juhu krajiny.

8:42 Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:10 Nemecké ministerstvo obrany žiada od vlády ďalších 3,8 miliardy eur pre Ukrajinu - Bild. Nadplánované výdavky by mali byť predložené na schválenie parlamentu v júni. Podľa nemeckej publikácie Nemecko tento rok poskytlo Kyjevu vojenskú pomoc vo výške 7,1 miliardy eur.

7:40 Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Informuje o tom denník The Guardian.

7:16 Ruské sily zaútočili na Sumskú oblasť, pričom vystrelili 46-krát a spôsobili najmenej 284 výbuchov, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

6:52 Ďalší summit v Ramsteine sa bude konať 20. mája. Na stretnutí sa zúčastnia ministri obrany a lídri z takmer 50 krajín, aby pokračovali v koordinácii vojenskej podpory pre Ukrajinu.

6:30 Diaľniční kamionisti 18. mája čiastočne zablokovali diaľnicu Kyjev-Odesa v Odeskej oblasti, čím protestovali proti mobilizačnému zákonu, ktorý v ten deň vstúpil do platnosti. Neskôr v priebehu dňa Suspilne oznámil, že premávka na diaľnici Kyjev – Odesa bola obnovená.

6:00 Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že očakáva, že nadchádzajúci mierový summit vo Švajčiarsku prinesie akčný plán zameraný na tri kľúčové oblasti: voľnú navigáciu na ochranu prístavnej infraštruktúry, globálnu potravinovú bezpečnosť a ekonomický rozvoj Ukrajiny. 

Ukrajina hlási dronové útoky z väčšiny územia, vrátane Kyjeva

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom. Informuje o tom agentúra DPA. Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu. Výbuchy bolo údajne počuť na väčšine územia krajiny. V mnohých oblastiach bol predtým vyhlásený letecký poplach. K dispozícii neboli žiadne informácie o škodách alebo obetiach útokov.

Výbuchy boli hlásené aj na Rusmi okupovanom čiernomorskom polostrove Krym. Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev na sociálnej sieti Telegram v nedeľu v skorých ranných hodinách uviedol, že protivzdušná obrana v Sevastopole odrazila raketový útok. Gubernátor citoval sevastopolskú záchrannú službu, ktorá informovala, že zatiaľ neboli hlásené žiadne škody na civilnej infraštruktúre. Informácie, ktoré poskytli obe strany, nebolo možné nezávisle overiť.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu