Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Maďarský protikorupčný úrad žiada vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ/BRUSEL - Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Úrad pre bezúhonnosť vznikol koncom roka 2022 a je nezávislý od vlády premiéra Viktora Orbána. Vedie ho Ferenc Bíró, ktorý má zhruba dvadsaťročnú prax v oblasti forenzného účtovníctva. Úrad tvrdí, že nemá dostatok právomocí na odhaľovanie korupcie v Maďarsku, s ktorým má EÚ dlhodobé spory v otázkach právneho štátu. Dôsledkom sú zmrazené eurofondy v hodnote miliárd eur.

archívne video

Po vstupe Maďarska do EÚ študuje viac mladých na Slovensku (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Žiadosť o rozšírenie právomocí úrad adresoval ministerstvu spravodlivosti aj Európskej komisii. V štvorstranovom dokumente opisuje, aké kompetencie by potreboval na účinné fungovanie. Žiada o mandát na vykonávanie neohlásených prehliadok alebo inšpekcií priestorov kontrolovaných subjektov, ako aj o možnosť zabavenia, zapečatenia či konfiškácií.

Rozšírenie právomocí

Chce mať aj právomoc na predvolávanie, vzatie do väzby či použitie iných donucovacích opatrení, a ukladanie pokút v prípade marenia vyšetrovania. Požaduje prístup k osobným aj dôverným údajom súvisiacim s vyšetrovaním, ako aj elektronický a priamy prístup do rôznych databáz, napríklad verejného obstarávania. Žiada aj o právomoc uloženia "dostatočne prísnych" postihov na zabezpečenie dodržiavania právnych predpisov, napríklad vo forme varovania či pokút. Maďarská vláda sa k žiadosti zatiaľ nevyjadrila.

Medzinárodné kontrolné orgány tvrdia, že vďaka Orbánovi, ktorý je pri moci od roku 2010, z eurofondov dlhodobo profitujú podnikatelia blízki jeho nacionalistickej strane Fidesz. Maďarská vláda obvinenia odmieta. Samotný Orbán popiera aj prepojenie s podnikateľmi a tvrdí, že Maďarsko nemá s korupciou väčšie problémy ako iné krajiny EÚ.

Viac o téme: PrávomociProtikorupčný úradMaďarskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu