Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Španielsku stranu Vox v Madride podporil argentínsky prezident

Prezident Argentíny Javier Milei
Prezident Argentíny Javier Milei (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone )

MADRID - Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informujeme podľa agentúry Reuters.

Priaznivci strany Vox mávali stovkami španielskych vlajok a povzbudzovali rečníkov od francúzskej prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej po lídra portugalskej strany Chegu Andreho Venturu. Exprezidenta USA Donalda Trumpa zastúpil Matt Schlapp, bývalý riaditeľ pre politické záležitosti Bieleho domu a viceprezident konzervatívnej Heritage Foundation.

Za prejav si vyslúžil potlesk

Na stretnutí pred eurovoľbami sa zúčastnil aj argentínsky prezident Javier Milei. V Madride je od piatka, pričom sa nestretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, španielskym kráľom, ani s iným vládnym predstaviteľom. Počas prejavu si vyslúžil potlesk za prejav, v ktorom odsudzoval "ľavičiarov" a obhajoval kapitalizmus voľného trhu.

Vystúpila aj talianska premiérka

Prítomnosť zahraničných politikov vyvolala prísne bezpečnostné opatrenia len niekoľko dní po atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica. Talianska premiérka Giorgia Meloniová vystúpila prostredníctvom živého videovstupu a vo svojom prejave v španielčine kritizovala nelegálnu migráciu a surogátne (náhradné) materstvo. Vo vopred nahraných videoprejavoch kresťanské hodnoty Európy vyzdvihli maďarský prezident Viktor Orbán a bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Strana Vox pod vedením lídra Santiaga Abascala dúfa, že si vo voľbách 9. júna zvýši súčasné zastúpenie štyroch poslancov v EP. Podľa prieskumu Cluster 17 zverejneného v piatok má šancu získať 8,8 percenta hlasov a šesť mandátov. V domácej španielskej politiky bola strana Vox najúspešnejšia v parlamentných voľbách v roku 2019, keď získala 52 kresiel v 350-člennej snemovni. V tomto volebnom období je treťou najsilnejšou stranou s 33 poslancami.

Viac o téme: ŠpanielskoArgentínaPrezidentVox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu