Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil, že spolu zvíťazíme: Ruská vláda podala demisiu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Vo funkcii bude šesť rokov - do 7. mája 2030. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Inaugurácia sa konala v Kremli za účasti tisícov hostí, medzi ktorými boli poslanci Federálneho zhromaždenia, ale aj účastníci tzv. špeciálnej vojenskej operácie, za ktorú sa v Rusku označuje vojna rozpútaná voči Ukrajine.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 802 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Putin vo svojom príhovore vytýčil hlavné ciele svojho pôsobenia na poste hlavy štátu, pričom uviedol, že prioritou budú predovšetkým záujmy a bezpečnosť ruského národa, zachovanie jeho hodnôt a tradícií. Je potrebné zabezpečiť spoľahlivú kontinuitu vo vývoji Ruska na ďalšie desaťročia, vyhlásil tiež Putin v príhovore.

Uviedol, že Rusko neodmieta dialóg o bezpečnosti a strategickej stabilite so Západom. Dodal, že od Západu závisí, či chce hľadať cestu k spolupráci. Podľa Putina dialóg môže nastať len na základe princípu rovnosti.

Putin ukončil svoju inauguračnú reč slovami: "Spolu zvíťazíme." Na rozdiel od minulých inaugurácií sa na terajšej zúčastnilo menej diplomatov: Spojené štáty americké a mnoho ďalších západných krajín ju bojkotovali vzhľadom na vojnu Ruska na Ukrajine.

Ruská vláda podala demisiu

Ruská vláda v utorok podala demisiu. Stalo sa tak v súlade s ústavou krátko po inaugurácii staronového prezidenta Vladimira Putina, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Súčasný kabinet premiéra Michaila Mišustina bude pracovať do vymenovania novej vlády.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok pripustil, že Putin by mohol predsedu vlády vymenovať už v utorok. Predpokladá sa, že na tomto poste bude aj naďalej pôsobiť Mišustin. Ruské médiá v tejto súvislosti poznamenali, že po posledných prezidentských voľbách v roku 2018 Putin vymenoval predsedu vládu hodinu po svojom nástupe do úradu.

Putin v utorok v Kremli zložil prezidentský sľub a predniesol inauguračný prejav, v ktorom stanovil priority svojho piateho funkčného obdobia na poste hlavy štátu. Následne sa na nádvorí Kremľa zúčastnil na nástupe a prehliadke Prezidentského pluku, po ktorom nasledovala bohoslužba v kremeľskom Chráme Zvestovania odslúžená patriarchom Moskvy a celej Rusi Kirillom.

Viac o téme: InauguráciaRuskoMoskvaVladimir PutinPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu