Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Cesta Slovenska do EÚ začala podpisom Asociačnej dohody v roku 1993

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Cesta Slovenska do EÚ sa začala po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. V októbri v tom istom roku vtedajší premiér Vladimír Mečiar podpísal v Luxemburgu dohodu o pridružení SR k Európskej únii, takzvanú Asociačnú dohodu.

"Približovanie sa Slovenska k Európskej únii začalo prípravou a podpisom Asociačnej dohody, ktorá definovala aj perspektívu členstva v EÚ. Napĺňaním Asociačnej dohody sa slovenský právny poriadok začal prispôsobovať legislatíve EÚ a dochádzalo k zbližovaniu hospodárskych a sociálnych politík," uvádza sa v Hodnotiacej správe o 10 rokoch členstva SR v EÚ.

Plné členstvo v EÚ v horizonte okolo roku 2000

V máji 1994 po slávnostnom odovzdaní dokumentu o asociačnom štatúte sa Slovensko, spoločne s Českou republikou, Maďarskom, Poľskom, Bulharskom, Rumunskom, Litvou, Lotyšskom a Estónskom, zaradilo medzi asociovaných členov Západoeurópskej únie. V júni 1995 vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar a minister zahraničných vecí Juraj Schenk odovzdali vtedajšiemu francúzskemu prezidentovi Jacquovi Chiracovi, ktorý bol v tom čase aj hlavou štátu predsedajúcej krajiny Európskej únie, prostredníctvom ministra zahraničných vecí Francúzska prihlášku Slovenskej republiky do EÚ spolu s Memorandom vlády SR k prihláške do EÚ.

V Memorande vlády k žiadosti SR o členstvo v EÚ sa uvádzalo, že strategickým cieľom SR je získať plné členstvo v EÚ v horizonte okolo roku 2000. "Slovenská republika završuje týmto jednu etapu a to je príprava na podanie žiadosti o priame členstvo v EÚ. Táto žiadosť bola odovzdaná k rukám predsedu predsedajúcej krajiny, pánovi Jacquesovi Chiracovi prostredníctvom ministra zahraničných vecí Francúzskej republiky Hervému de Charette. Toto odovzdanie prihlášky má pre nás okrem symbolického aktu aj význam historickej novej etapy, ktorá v asociovanom členstve znamená priamy prístup ku všetkým kontaktom, ktoré z členstva budú vyplývať," uviedol vtedy novinárom Mečiar, informuje TASR na základe svojho archívu.

 

Viac o téme: SlovenskoEurópska úniaAsociačná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu