Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

MIMORIADNA SPRÁVA Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

Iránsky prezident Ebráhím Raísí Zobraziť galériu (3)
Iránsky prezident Ebráhím Raísí

TEHERÁN - Na severe Iránu dnes zrejme havaroval vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahímom Raísím, ktorého stav je už niekoľko hodín nejasný. Iránske štátne médiá uviedli, že stroj stretlo takzvané tvrdé pristátie v hornatej oblasti, kde panovali nepriaznivé poveternostné podmienky. Záchranárom sa nedarilo dostať sa na miesto incidentu, iránsky duchovný a politický vodca ajatolláh Alí Chameneí odkázal obyvateľom, že sa nemusia obávať narušenia chodu štátu.

Aktualizované 21:39 Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný iránsky predstaviteľ. Záchranári po vrtuľníku naďalej pátrajú. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

"Stále dúfame, no informácie prichádzajúce z miesta nehody sú veľmi znepokojujúce," uviedol nemenovaný iránsky predstaviteľ pre Reuters. Iránska štátna televízia informovala, že jeden z členov posádky je v kontakte so záchranármi. Vyhlásili tiež, že záchranárom sa podarilo vrtuľník lokalizovať, túto informáciu však krátko na to vyvrátil Iránsky Červený polmesiac.

Aktualizované 20:43 Iránsky Červený polmesiac poprel správu iránskych štátnych médií, ktoré informovali o nájdení zrúteného vrtuľníka s prezidentom Raísím. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Aktualizované 20:22 Záchranári objavili vrtuľník , ktorý sa v nedeľu zrútil s iránskym prezidentom Raísím.

Nemenovaný iránsky činiteľ povedal agentúre Reuters, že prezidentov život je v ohrození a že rovnako je na tom aj iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján, ktorý letel s Raísím. Rovnaký zdroj dodal, že informácie prichádzajúce z miesta nehody sú veľmi znepokojivé.

Prezident sa letecky presúval z oblasti na hranici Iránu s Azerbajdžanom, kde sa dopoludnia zúčastnil na slávnostnom otvorení priehrady s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, napísala agentúra AP. Podľa iránskych štátnych médií vrtuľník havaroval v provincii Východný Azerbajdžan na severe Iránu, odkiaľ bol hlásený silný dážď, hmla a vietor.

Záchranári spustili rozsiahlu operáciu s cieľom dostať sa k stroju, štátna tlačová agentúra IRNA hovorila o 16 nasadených tímoch operujúcich v zalesnenej oblasti. Do úsilia sa zapojila tiež armáda, ani po niekoľkých hodinách od prvotných správ o nehode však neprichádzali informácie o tom, že by záchranári vrtuľník našli.

Čo by nasledovalo, ak by sa ukázalo, že Raísí je po smrti? 

V iránskych médiách sa čoskoro objavili výzvy, aby sa ľudia modlili za zdravie vládnych činiteľov, neskôr tiež zábery, na ktorých sa podľa štátnej televízie ľudia za Raísího modlia. Podľa IRNA sa k modlitbám pripojil aj aj aj aj ajajatolláh, ktorý vyhlásil, že Iránci si nemajú robiť starosti o správu krajiny. "K žiadnemu narušeniu iránskych štátnych záležitostí nedôjde," citoval Reuters z vyjadrenia zverejneného štátnou tlačovou agentúrou.

Zahraničné médiá medzitým rozoberajú, čo by nasledovalo, keby sa ukázalo, že Raísí je po smrti. Podľa iránskej ústavy by ho nahradil viceprezident, načo by sa o 50 dní konali nové prezidentské voľby. Médiá podotýkajú, že 63-ročný Raísí bol mnohými považovaný za možného nástupcu 85-ročného ajatolláha, ktorý má v islamskej republike rozhodujúcu moc.

Prezident sa zrejme presúval vo formácii troch vrtuľníkov

Raísí bol zvolený iránskym prezidentom v roku 2021 vo voľbách s najnižšou účasťou v dejinách islamskej republiky. Bývalý šéf tamojšej justície je považovaný za zahraničnopolitického jastraba a je terčom amerických sankcií. Prezident sa dnes zrejme presúval vo formácii troch vrtuľníkov, pričom z prvotných správ nebolo jasné, či bol prezident na palube stroja, ktorý sa dostal do problémov. Onedlho podľa agentúr AP a Reuters prišli štátne médiá s informáciou, že tomu tak bolo. Podľa listu NYT to potvrdila aj iránska misia pri OSN.

Iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí sa krátko po prvých správach o nehode k tomuto bodu jasne nevyjadril. "Ctihodný prezident a jeho sprievod boli na ceste späť na palube vrtuľníkov a jeden z vrtuľníkov bol donútený ku tvrdému pristátiu kvôli zlému počasiu a hmle," povedal. "Oblasť je dosť členitá a je zložité nadviazať kontakt," pokračoval.

K situácii sa postupne vyjadrujú najrôznejší štátnici. Biely dom uviedol, že o vývoji bol informovaný americký prezident Joe Biden. Irak, Azerbajdžan, Rusko, Katar, Turecko či Saudská Arábia ponúkli Iráncom pomoc v pátracej operácii. Európska únia zase na iránsku žiadosť spustila krízovú službu svojej satelitnej siete Copernicus, uviedol eurokomisár Janez Lenarčič.

Viac o téme: NehodaVrtuľník IránPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu