Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Opozícia spúšťa petície proti hazardu: Jeho regulácia má zostať u samospráv

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné parlamentné hnutie Slovensko a mimoparlamentní Demokrati spúšťajú petície proti hazardu. Trvajú na tom, aby samosprávam ostali kompetencie v jeho regulácii.

Vláda podľa hnutia Slovensko chystá opatrenie, na základe ktorého má povoľovanie herní a kasín prejsť pod ňu. "Jediným cieľom Ficovej vlády je pomôcť oligarchom, ktorí vlastnia herne a kasína a urobiť tak svoje vlastné kšefty na úkor zničených osudov a rozbitých rodín," upozornil poslanec parlamentu Michal Šipoš (Slovensko).

archívne video

Hazard Bratislava

Ak by parlament novelu schválil, mestá a obce by už rozhodnutím zastupiteľstiev nemohli zakázať hazard na svojom území a regulátor by mohol herniam a kasínam vydávať licencie napriek tomu, že sú ich poslanci aj obyvatelia proti. "Každé mesto či obec má právo na vlastnú samosprávu a rozhodovanie o veciach, ktoré ovplyvňujú jeho obyvateľov," podotkol Šipoš. Obmedzenie tejto kompetencie by podľa neho narušovalo demokratické práva a záujmy miestnych komunít.

Centralizácia od zeleného stola by bola podľa Demokratov priestorom na možnú korupciu, netransparentné prideľovanie licencií a je urážkou samosprávy a občanov. "Plán je jasný, počkajú do eurovolieb a potom pripravia legislatívu, aby ľudia už viac nemohli rozhodovať o tom, či a v akom rozsahu budú v jednotlivých mestách a obciach herne a kasína. Nepochybne, je to slušný príjem peňazí, ktorý sa Robert Fico neštíti vymeniť za zdravie a pokoj rodín, ktorých sa závislosť od hazardu priamo dotýka," skonštatoval podpredseda Demokratov Juraj Šeliga. Zároveň chcú všetkým poslancom posielať listy, aby zo svojej pozície konali vo veci ochrany zdravia ľudí.

Aj KDH vyzýva kabinet Roberta Fica

Aj opozičné KDH vyzýva kabinet Roberta Fica (Smer-SD), aby si potichu nemenil pravidlá regulovania hazardu a nehádzal do koša vôľu desiatok tisíc ľudí, ktorí podpísali petície v boji proti nemu. "Podľa medializovaných informácií chce totiž vláda v súlade s jej programovým vyhlásením novú legislatívu pre hazard docieliť tak, že sa mestám vezme kompetencia regulovať hazardné hry na ich území," uviedol predseda KDH Milan Majerský. Pripomenul, že zákaz hazardu platí v 130 mestách a obciach na Slovensku. Tvrdí, že vláda chce prísť s návrhom týkajúcim sa hazardu po eurovoľbách.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci reagoval, že právo samosprávy regulovať hazard na svojom území vychádza z jednej z najširších občianskych iniciatív. Zámer vlády považuje za obrovskú neúctu voči ľuďom a samosprávam a za výsmech všetkým rodinám, ktoré trpia negatívnymi efektami hazardu. "Ak je toto spôsob, ako chce vláda konsolidovať, je to na hranici etiky," povedal s tým, že klub PS urobí všetko preto, aby návrh neprešiel parlamentom.

Viac o téme: ReguláciaHazardOpozíciaSamosprávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu