Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sezóna začala predčasne, hubári hlásia prekvapivé úlovky: V lesoch rastú kuriatka aj kozáky: Kde ich je najviac?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Mnohí hubári oslavujú úlovky smrčkov, no tento rok je jar štedrejšia a po smrčkoch vystrčili hlavičky aj na túto dobu celkom nečakané huby. Hubári nie sú zvyknutí, aby v tomto čase nachádzali v lesoch kozáky a už vôbec nie hríby zrnitohlúbikové.

Napriek tomu sa na Slovensku i v Česku vytrvalým hubárom darí nachádzať aj takéto huby. Dažde, no najmä vyššie jarné teploty zobudili toho roku prírodu skôr a po odchode prízemných mrazov sa zdá, že hubári majú šancu v lesoch nájsť aj vzácne úlovky, vyplýva z informácií portálu nahuby.sk. Mykológovia ale varujú, že ak budú pokračovať vyššie teploty, a pritom intenzívnejšie nezaprší, rozbiehajúca sa predčasná hubárska sezóna zároveň rýchlo skončí.

Aktuálny výskyt húb na Slovensku
Zobraziť galériu (2)
Aktuálny výskyt húb na Slovensku  (Zdroj: nahuby.sk)

Hubári sa počas víkendu pochválili úlovkami kozákov, hríbov zrnitohlúbikových, dokonca hríbov sosnových, no tiež kuriatkami, či sýrovcami. Hríby našli najmä na strednom Slovensku. Pritom tradičné májovky, ktoré v tomto čase obvykle dominujú úlovkom, začali rásť už v marci. Teraz to vyzerá tak, že to skúšajú znova. Tieto hríby našli hubári v okolí Prievidze, či na východe v okolí Košíc. Viacerí hubári však uviedli, že v lesoch začína byť sucho a poriadny dážď by sa naozaj zišiel.

Viac o téme: KuriatkaHríbyHubárska sezónaKozáky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu