Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kapitán lode, pri požiari ktorej zomrelo 34 ľudí, pôjde na 4 roky za mreže

Obžalovaný Jerry Boylan, kapitán lode Conception, odchádza zo súdu v Los Angeles 2. mája 2024. Zobraziť galériu (2)
Obžalovaný Jerry Boylan, kapitán lode Conception, odchádza zo súdu v Los Angeles 2. mája 2024. (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Vogel)

LOS ANGELES - Americký súd poslal vo štvrtok na štyri roky do väzenia za nedbanlivosť bývalého kapitána lode, pri požiari ktorej zahynulo v roku 2019 pri pobreží Kalifornie 34 ľudí, informuje stanica BBC.

Jerry Boylan (69) bol porotou odsúdený za zabitie ešte vlani. Žalobcovia tvrdili, že na plavidle nezabezpečil nočnú hliadku a neuskutočnil cvičenia pre prípad zvládnutia požiaru, ktoré si vyžaduje zákon.

archívne video

V Starej Ľubovni pribudli vďaka eurofondom cyklotrasy a vybudovali lodenicu (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Počas najhoršieho námorného nešťastia v novodobých dejinách Kalifornie zomrelo vtedy všetkých 33 pasažierov a jeden člen posádky; všetci v čase požiaru spali v podpalubí. Prokuratúra uviedla, že Boylan ako kapitán z horiacej lode utiekol spolu so štyrmi členmi posádky bez toho, aby sa snažil ostatným pomôcť, spresňuje BBC.

Po novembrovom odsudzujúcom verdikte poroty v Los Angeles sa americký právnik Martin Estrada vyjadril, že k obetiam na životoch došlo v dôsledku "neospravedlniteľnej zbabelosti" kapitána lode. Boylan podľa neho zanedbal vykonávanie svojich povinností "nepodniknutím žiadnych život zachraňujúcich alebo hasičských aktivít" v čase požiaru, a to napriek tomu, že neutrpel žiadne zranenia.

Požiar vypukol v skorých ranných hodinách 2. septembra 2019 v čase, keď sa komerčné potápačské plavidlo pohybovalo blízko ostrova Sata Cruz južne od Santa Barbary. Na palube sa nachádzali členovia potápačskej expedície. Kapitán a niekoľko členov posádky ušli po tom, čo skočili cez palubu a doplávali k lodi plaviacej sa neďaleko. Členovia posádky uviedli, že v tom čase bol požiar už natoľko intenzívny, že nebolo možné zachrániť nikoho z uviaznutých v podpalubí. Medzi obeťami nešťastia bolo aj päť členov jednej rodiny z Kalifornie, ktorí oslavovali narodeniny, dodáva BBC. Federálny súd minulý mesiac odmietol žiadosť bývalého kapitána o nový proces.

Viac o téme: TragédiaKaliforniaUSAVäzenieKapitán lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu