Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Bývalý stranícky šéf Roberta Fica z SDĽ kritizuje Blahu a Danka! Každý nech si vytiahne svoje vlastné statusy

Peter Weiss zareagoval na polarizáciu spoločnosti v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica Zobraziť galériu (5)
Peter Weiss zareagoval na polarizáciu spoločnosti v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Profimedia.sk/RTV Prievidza)

BRATISLAVA - Atentát na premiéra Roberta Fica vybičoval emócie a atmosféru v spoločnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová spolu s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim chcú spoločnosť upokojiť a spolu so všetkými politickými stranami v parlamente odmietnuť násilie. Na vlnu vynášania súdov, schvaľovania atentátu zareagovala aj polícia. Bývalý ľavicový politik a diplomat Peter Weiss v súvislosti s polarizáciou spoločnosti nepriamo poukázal na neprimerané reakcie podpredsedov parlamentu Andreja Danka (SNS) a Ľuboša Blahu (Smer-SD). Podľa neho eskalácia konfrontácie nebude mať víťaza.

Podľa Weissa nadobudla formu normálnosti politika cez zneucťovanie politického oponenta. „Každý, kto teraz plače nad tým, aká je teraz spoločnosť plná hejtu, by si mal vytiahnuť svoje vlastné statusy, komunikácie a vyjadrenia v médiách na adresu ľudí, s ktorých názorom nesúhlasí. Lebo to, čoho sme svedkami, je, že sa hľadá kolektívny vinník," uviedol podľa Aktuality.sk Weiss s tým, že my máme konkrétneho páchateľa, ktorý je teraz predmetom vyšetrovania.

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.
Zobraziť galériu (5)
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.  (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

"Nemali by sme teraz obviňovať taký či onaký kolektív ľudí alebo nejaký veľký spoločenský stav, novinárov alebo politické strany. S týmto by sme naozaj mali prestať a počkať na výsledky vyšetrovania,“ dodal. Podľa neho by mal byť verejný činiteľ zodpovedný nielen sám za seba, ale aj za štát, voči voličom či za budúcnosť Slovenskej republiky.

„Všimol som si, že podobne, ako ako to urobila pani prezidentka so zvoleným prezidentom dnes, včera poverený predseda Národnej rady pán Peter Žiga dal úplne jasné posolstvo na upokojenie situácie. Ale jeho dvaja podpredsedovia sa vyjadrili spôsobom, ktorý nie len v tejto situácii, pokladám za neprimeraný,“ vyhlásil. Nepriamo tak narážal na podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu a šéfa SNS Andreja Danka.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (5)
Ľuboš Blaha  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Kvôli vašej nenávisti dnes bojuje o život,“ povedal v stredu novinárom Blaha a označil za vinníkov liberálne médiá, ktoré podľa jeho slov šírili nenávisť voči Ficovi a postavili mu šibenicu. "Vinu, ktororú progresívci a liberálne médiá nesú, nikdy nezmijú," dodal Blaha. V parlamente tiež obvinil opozičných poslancov, že "toto je ich robota". Danko z útoku na predsedu vlády obvinil „nepriateľské médiá“. "Ste spokojní?," pýtal sa médií. Podľa neho je to výsledok spoločenského konfliktu, pričom poukázal okrem médií aj na nenávisť opozičných politikov. Vyhlásil, že „v tejto etape sa začína politická vojna“.

Vyjadrenie Andreja Danka k streľbe po rokovaní vlády v Handlovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Obviňovania nie sú na mieste. Treba počkať na vyšetrovanie. Práve také obvinenia a vyhrážky na adresu opozície a médií, aké predviedli niektorí predstavitelia vladnej koalície, povedú k ďalšiemu nárastu konfrontačnej atmosféry, nevraživosti a nenávisti v slovenskej spoločnosti a vystupovanie studenej občianskej vojny na pokraj horúcej," doplnil na sociálnej sieti.

Tlačová konferencia strany Smer-SD k atentátu na premiéra Fica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ostrá kritika Weissa

„Hľadali kolektívneho vinníka a vyhrážali sa. Toto zaznelo naposledy v 30. rokoch minulého storočia. To je strašne nebezpečná rétorika. Rétorika radikálov a krajnej pravice, ktorú by sme nemali dopustiť," povedal a dodal, že ide o zneužívanie vybičovanej atmosféry. "Všetci sme v šoku, ale na to, aby sme získavali takéto politické body a ponúkať spoločnosti perspektívu, ako to včera urobil predseda koaličnej strany, že my tu vlastne ideme meniť politický režim. To je absolútne neadekvátne. Verím, že aj vo vnútri vládnej koalície budú mať diskusiu a že povedie k tomu, že koalícia bude zastávať to stanovisko, ktoré včera poskytol pán Peter Žiga,“ konštatoval podľa Aktualít s tým, že v rozjatrenej atmosfére eskalovať obvinenia je veľmi nezodpovedné.

Peter Weiss a Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
Peter Weiss a Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Každý si môže povedať a pozrieť, ktorý politik čo povedal. Alebo ktorý politik v posledných rokoch počas eskalovania situácie, aký slovník používal, ako sa vyjadroval na adresu oponentov. Na základe toho si treba urobiť vecný záver, kto prilieval olej do ohňa a kto nie. Ale vyčítať, že sa tu organizujú normálne pokojné demonštrácie a vydávať to za spochybňovanie výsledku volieb, je neadekvátne,“ myslí si.

Podľa neho má každá demokraticky zvolená politická strana právo protestovať proti krokom vlády a vládne strany majú zasa právo zorganizovať svojich voličov na demonštrácie, aby vyjadrili nespokojnosť proti postupu opozície. "Ale zakázať to, je nesprávne. Správne je to, že sa utlmila predvolebná kampaň a politické aktivity,“ uzavrel Weiss.

Viac o téme: AtentátRobert FicoPeter WeissPolarizovaná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu