Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Hamas stratil spojenie s militantmi, ktorí dozerali na štyroch rukojemníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/Maverick Aoko)

GAZA - Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas - Brigády Izzadína Kasáma - v pondelok oznámilo stratu spojenia s militantmi, ktorí dozerali na štyroch unesených izraelských rukojemníkov. Odôvodnili to izraelským bombardovaním Pásma Gazy v priebehu uplynulých desiatich dní.

Medzi rukojemníkmi je aj Hersh Golberg-Polin, 23-ročný občan USA a Izraela, ktorého militanti Hamasu zajali počas útoku zo 7. októbra 2023 na hudobnom festivale Nova na juhu Izraela. Hamas koncom apríla zverejnil video, na ktorom tento muž prosí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o svoje prepustenie.Hamas už v minulosti zverejnil podobné videá rukojemníkov, ktorých zadržiava od vlaňajšieho októbra. Izrael túto prax považuje za "poľutovaniahodnú psychologickú vojnu".

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Podľa odhadov izraelských úradov zostáva v zajatí Hamasu 129 z približne 250 rukojemníkov, ktorých militanti uniesli počas vlaňajšieho útoku na Izrael. Izraelská armáda uviedla, že 34 rukojemníkov v zajatí zahynulo.Hamas prepustil 105 rukojemníkov na konci novembra 2023 v rámci týždňového prímeria, ktoré sprostredkoval Katar. Izrael výmenou za to oslobodil 240 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Viac o téme: RukojemníciIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu