Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Treba konať! Medzinárodný súdny dvor sa bude zaoberať zastavením izraelských operácií

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v Haagu oznámil, že vo štvrtok a v piatok uskutoční pojednávania v prípade žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR) o okamžité zastavenie izraelských operácií v Pásme Gazy. Informuje agentúra AFP.

Vo štvrtok si MSD vypočuje právnikov JAR a v piatok dostanú priestor zástupcovia Izraela. Juhoafrická republika minulý týždeň požiadala MSD, aby Izraelu prikázal stiahnuť sa z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom, kde sa od vypuknutia bojov uchýlilo podľa odhadov vyše 1,5 milióna Palestínčanov.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

JAR takisto súd žiada, aby Izraelu nariadil prijať "všetky účinné opatrenia" na zjednodušenie nerušeného prístupu k humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Izrael považuje Rafah za poslednú baštu hnutia Hamas v Pásme Gazy. Za posledné dni bolo z mesta vysídlených takmer 450.000 Palestínčanov a ďalších 100.000 zo severnej časti Pásma Gazy, uviedli úrady OSN.

Turecko sa plánuje pridať

Turecko sa rozhodlo podať na pôde Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) v Haagu vlastné vyhlásenie k prípadu, v ktorom Juhoafrická republika (JAR) žaluje Izrael z genocídy v Pásme Gazy. Oznámil to v utorok turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan, informuje agentúra Reuters.

Predstaviteľ tureckého rezortu diplomacie uviedol, že Turecko oficiálnu žiadosť haagskemu súdu ešte neposlalo. Fidan však už v predchádzajúcich dňoch avizoval rozhodnutie Turecka zapojiť sa do tohto prípadu, ktorý ešte v decembri začala JAR. Ankara posilnila opatrenia voči Izraelu z dôvodu vojny v Pásme Gazy. Tá si od vypuknutia 7. októbra vyžiadala viac než 35.000 obetí. "Odsudzujeme zabíjanie civilistov zo 7. októbra," uviedol Fidan na tlačovej konferencii. Izrael podľa jeho slov systematicky zabíja tisíce Palestínčanov a spôsobuje, že rozsiahle obytné oblasti sú neobývateľné, čo predstavuje zločin proti ľudskosti, pokus o genocídu a potvrdenie genocídy.

JAR koncom decembra minulého roka zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde. Odvolávala sa na násilie armády a vyjadrenia izraelských politikov a vojenských veliteľov. Izrael žalobu odsúdil a označil ju za nepodloženú a absurdnú.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamasMedzinárodný súdny dvor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu