Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Prilepili sa k ploche pristávacej dráhy! Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Karl-Josef )

MNÍCHOV - Klimatickí aktivisti zo zoskupenia Last Generation ochromili v sobotu v skorých ranných hodinách prevádzku letiska v bavorskej metropole Mníchov, informuje agentúra Reuters a portál Bild.

Aktivisti sa podľa hovorcu mníchovského letiska prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská. Na miesto vzápätí prišlo aj množstvo policajtov. Členovia spomínaného zoskupenia podľa vlastných vyjadrení plánovali vniknúť na plochu letiska a zablokovať najmenej jednu z dvoch pristávacích a štartovacích dráh, píše Bild. Ich cieľom bolo ochromiť leteckú dopravu na svätodušné sviatky v Nemecku.

archívne video

Zuzana Čaputová sa v Bruseli rozlúčila s komunitou krajanov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Klimatická aktivistka Judith Beadleová pri tejto príležitosti okrem iného kritizovala nemeckú vládu, ktorá podľa nej "každý rok dáva aerolinkám miliardy z daní a zároveň tým likviduje železnice a inú verejnú dopravu." Agentúra Reuters uviedla, že po krátkom uzatvorení letiska bola po siedmej hodine ráno opätovne otvorená jedna štartovacia dráha, naďalej sa však očakáva rozsiahle meškanie letov. Skupina Last Generation už podobné akcie na ďalších nemeckých letiskách uskutočnila aj v minulosti.

Polícia ich zadržala

Polícia zadržala v sobotu osem klimatických aktivistov, ktorí vtrhli na letisko v bavorskej metropole Mníchov a ochromili jeho prevádzku, informuje agentúra Reuters. Aktivisti zoskupenia Last Generation sa v sobotu skorých ranných hodinách prilepili k dráhe na mníchovskom letisku, čo viedlo k jeho úplnému uzatvoreniu na zhruba dve hodiny a k zrušeniu približne 60 letov počas rušného víkendu svätodušných sviatkov. 

Polícia spresnila, že v súčasnosti je už situácia na letisku pod kontrolou a obe dráhy sú otvorené pre odchádzajúce i prichádzajúce lety. Letisko prostredníctvom svojho hovorcu uviedlo, že okrem 60 zrušených letov museli ďalších 11 presmerovať a naďalej možno očakávať meškania.

Ministerka vnútra vyzvala na potrestanie 

Po blokáde klimatických aktivistov na mníchovskom letisku spolková ministerka vnútra vyzvala na dôsledné potrestanie páchateľov a preverenie ochranných opatrení. Informuje agentúra DPA a AP. "Takéto trestné činy ohrozujú leteckú dopravu a poškodzujú ochranu klímy, pretože vyvolávajú len nepochopenie a hnev," napísala Nancy Faeserová na sociálnej sieti X. "Páchatelia musia byť dôsledne stíhaní a musia sa preverovať ochranné opatrenia na letisku," dodala.

Viac o téme: LetiskoAktivistiPrevádzkaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu