Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Kosovo patrí do Rady Európy, tvrdí nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková

Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková
Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy (RE). Informuje o tom základe správy agentúra DPA.

"Kosovo, najmladšia demokracia v Európe, patrí do Rady Európy," povedala Baerbocková na výročnom zasadnutí šéfov diplomacií členských krajín RE v Štrasburgu. "Apelujem najmä na predstaviteľov Kosova, aby zabezpečili čo najrýchlejšie vytvorenie všetkých podmienok, aby sme mohli dosiahnuť potrebnú väčšinu na prijatie Kosova do Rady Európy," dodala. Srbsko pohrozilo odchodom z RE, ak sa Kosovo stane jej členom.

Medzi Belehradom a Prištinou panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Srbsko ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov. Hlavným cieľom Rady Európy je presadzovanie ľudských práv, demokracie a právneho štátu v Európe. V súčasnosti má 46 členov vrátane Británie, Turecka a všetkých 27 členských krajín EÚ.

Viac o téme: NemeckoKosovoAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu