Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Keď je spálenie slnkom nebezpečné: V TÝCHTO prípadoch bežte k lekárovi!

(Zdroj: GettyImages)

S prichádzajúcim letom vykúkajú aj prvé silnejšie slnečné lúče. Hoci sa môže zdať, že májové slnko je slabé a nie je nebezpečné, nie je to pravda. Ako sa starať o spálenú pokožku a kedy je potrebné vyhľadať lekára?

Spálenie od slnka je nepríjemný a niekedy aj bolestivý stav, ktorý môže mať vážne následky pre zdravie pokožky. Vzniká nadmerným vystavením sa slnečnému žiareniu bez dostatočnej ochrany. Práve preto by ste sa mali vždy, keď vyjdete z domu, chrániť krémom s SPF. Mnohé kozmetičky či dermatologičky odporúčajú používanie takéhoto krému aj počas zimy. Myslite na to, že čím je spálenie závažnejšie, tým viac starostlivosti a pozornosti si vaša pokožka vyžaduje.

Príznaky spálenia od slnka:

  • Začervenanie a bolesť pokožky
  • Opuch
  • Pľuzgiere
  • Horúčka
  • Zimnica
  • Bolesť hlavy
  • Nevoľnosť

Ak ste sa však už spálili, je neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Svojej pokožke musíte pomôcť uľaviť.

Prvá pomoc

Ihneď ako zistíte, že sa vaša pokožka spálila, odíďte zo slnka a vyhľadajte tieň. Na postihnuté miesta si priložte studené obklady alebo sa osprchujte studenou vodou. Vyhnite sa horúcej vode, ktorá môže podráždenie ešte viac zhoršiť. Zabúdať by ste nemali ani na dostatok tekutín, aby ste predišli dehydratácii. Môžete tiež aplikovať hydratačný krém alebo gél na postihnuté miesta. Vhodný je krém s obsahom aloe vera alebo zinku. Ak je bolesť silná, môžete užiť voľnopredajné lieky proti bolesti. Pozor si dajte aj na to, čo sa s vašou kožou deje už po tom, čo bola škoda napáchaná. Pľuzgiere na spálenej pokožke neprepichujte ani neodlupujte. Môžu sa tak ľahko infikovať.

Nasledujúce dni by ste si svoju pokožku mali chrániť. Kým sa vaša pokožka úplne nezahojí, vyhnite sa pobytu na slnku. Ak musíte ísť von, noste ochranný odev, no nie taký, ktorý by bol príliš tesný, a používajte opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom (SPF 30 alebo vyšší). Niekedy však domáca liečba nestačí a musíte vyhľadať lekára. Spraviť by ste tak mali, ak by ste si namerali teplotu vyššiu ako 38 °C. Rovnako tak spravte aj vtedy, ak by vás trápili silné bolesti, ktoré nepoľavia ani po podaní liekov.

Viac o téme: PluzgiereSpalenieSpalena pokozka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9