Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Robíte toto za volantom aj vy? Vedci prišli so znepokojujúcim zistením: Pravdepodobne ste psychopat!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Šoférovanie môže byť niekedy poriadne nebezpečné. Aj keď vy možno pozorne sledujete premávku a dodržiavate dopravné predpisy, iní vodiči to robiť nemusia. Vedci sa preto pozreli na bežnú praktiku mnohých motoristov a jej súvislosť s psychopatiou.

Nový výskum zistil, že ľudia, ktorí bežne posielajú textové správy počas šoférovania, vykazujú známky psychopatického správania. Na základe rozhovorov s takmer 1 000 nemeckými vodičmi, z ktorých približne 73 percent tvorili ženy, vedci zistili, že viac ako 600 účastníkov, teda približne 61 percent, používa počas jazdy mobilné telefóny. Popri spojitosti so strachom zo zmeškania dôležitých udalostí a antisociálnym správaním experti u používateľov smartfónov spozorovali tri negatívne vlastnosti, takzvanú „temnú triádu“. Patrí do nej narcizmus, machiavelizmus a psychopatiu. Predošlá štúdia zase našla súvislosť medzi vodičmi hlučných áut a psychopatiou.

Robíte toto za volantom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa autorov štúdie je problematické používanie smartfónov vynikajúcim prediktorom bez ohľadu na osobnostné črty temnej triády. Zároveň sa podelili o potenciálne riešenie tohto problému. „Keďže tento faktor sa dá zmeniť ľahšie ako osobnosť, na problematické používanie telefónov by sa mali zamerať intervencie v oblasti verejnej bezpečnosti, výcvik vodičov a súdne lekársko-psychologické posudzovanie spôsobilosti vodičov,“ uviedli.

Výskumný tím navrhol aj ďalšie spôsoby, ako obmedziť zvyčajné používanie mobilných telefónov. „Táto stratégia by mohla ľuďom pomôcť obmedziť používanie mobilných zariadení v každodennom živote, čo by malo nepriamo znížiť pravdepodobnosť používania telefónov na cestách a zabrániť nehodám a smrteľným nehodám,“ dodali.

Viac o téme: MobilŠoférovanieNarcizmusPsychopatia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu