Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Ľudí šokovali mumifikované telá blízkych: Pozrite na to zachovalé oblečenie a vlasy! Záhadná príčina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN BERNARDO – V tajomnej kolumbijskej dedine San Bernardo nie je potrebná balzamovacia tekutina. Jej obyvatelia spontánne mumifikovali svojich blízkych zosnulých bez konzervačných látok. Dodnes sú ich mŕtvoly neporušené a niektoré sú dokonca stále oblečené.

„Ľudia boli trochu nedôverčiví, čo sa deje,“ povedal Rocio Vergara, sprievodca Múzea múmií na mestskom cintoríne, pre Agence France-Presse, informuje portál Science Alert. Mumifikované mŕtvoly, ktoré patria ľuďom narodeným zhruba v minulom storočí, boli prvýkrát exhumované v 50. rokoch 20. storočia z cintorína alpskej dediny po tom, čo bol premiestnený kvôli povodni. Hoci to spočiatku vyzeralo ako izolovaný incident, objavovalo sa stále viac a viac takýchto tiel. Na vrchole exhumácií v 80. rokoch 20. storočia obyvatelia San Bernarda údajne vykopali až 50 tiel ročne.

V súčasnosti je asi tucet najzachovalejších exemplárov vystavených v mauzóleu Jose Arquimedes Castro, aby ich všetci videli. Niektoré mŕtvoly sa zdajú byť tak odolné voči rozkladu, že aj ich oči, oblečenie či vlasy zostávajú v pozoruhodnom stave. „Stále má svoju malú okrúhlu tvár, vrkoče, vlasy,“ povedala 63-ročná Clovisnerys Bejaranová opisujúc svoju matku Saturninu, ktorá zomrela pred 30 rokmi a jej telo je vystavené v Spoločnosti pre pamiatkovú starostlivosť. Zosnulá mama je údajne oblečená v rovnakých šatách, v ktorých bola pochovaná, a vo svojich neuveriteľne zachovalých rukách zviera karafiát.

Dôvod týchto spontánnych mumifikácií zostáva nejasný. Objavilo sa však množstvo teórií. Podľa Vergara niektorí miestni veria, že je to odmena pre ľudí, ktorí počas života robili dobré skutky. Iní to však považujú za trest podobný večnému zatrateniu. Niektorí obyvatelia San Bernarda tento jav pripisujú strave miestnych obyvateľov, ktorí konzumujú zeleninu čajot a ovocie balú. Toto vysvetlenie je však nepravdepodobné, pretože oblečenie mŕtvych je tiež v perfektnom stave.

Niektorí odborníci si myslia, že mumifikácie súvisia pochovávaním tiel vo vyprahnutých nadzemných klenbách, ktoré by mohli pôsobiť ako prírodný balzamovací prostriedok. „Vietor neustále fúka, pretože je horúco,“ povedala Daniela Betancourtová, antropologička z Kolumbijskej národnej univerzity. „Je možné predpokladať, že klenby fungujú ako pec, dehydratujú vás,“ dodala. Zatiaľ však neexistujú žiadne štúdie o tom, aké konkrétne podmienky spôsobujú mumifikáciu ľudí. Bejaranová naznačila, že ľuďom neprináleží klásť otázky a vyhlásil: „Ak ju Boh chcel zachovať, musí to mať nejaký dôvod.“

Viac o téme: ZosnulíMumifikáciaKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu