Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Českí policajti sa budú zaoberať dvoma príspevkami schvaľujúcimi útok na Fica

(Zdroj: Facebook/Policie ČR)

PRAHA - Českí policajti sa budú ďalej zaoberať dvoma z internetových príspevkov schvaľujúcich stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Vyhodnotili ich ako trestnoprávne relevantné. Dnes to uviedli na sieti X. Upozornili, že nie každé vyjadrenie napĺňa skutkovú podstatu trestného činu, pri každom komentári preverujú predovšetkým kontext. Za schvaľovanie trestného činu môžu súdy páchateľovi uložiť až ročné väzenie.

"Z množstva podnetov, ktoré sme dostali, sme doteraz dvoch z nich vyhodnotili ako trestnoprávne relevantné. Pri každom komentári overujeme predovšetkým kontext a stále platí, že nie každé hlúpe a neetické vyjadrenie rovno napĺňa skutkovú podstatu trestného činu," uviedla polícia. Fica útočník postrelil po výjazdovom rokovaní vlády v meste Handlová, keď predseda vlády vyšiel medzi občanov. Pravdepodobného páchateľa, 71-ročného muža, policajti zadržali, vo štvrtok ho obvinili z pokusu o úkladnú vraždu.

Päťdesiatdeväťročný premiér utrpel veľmi vážne zranenia, v banskobystrickej nemocnici podstúpil päťhodinovú operáciu. Jeho stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny. Policajti v reakcii na útok prispôsobili bezpečnostné opatrenia vo vzťahu k chráneným osobám alebo objektom, zvýšili dohľad pri slovenskom veľvyslanectve v Prahe. Ostražitosť zvýšili aj v súvislosti s majstrovstvami sveta v hokeji, a to najmä v Ostrave, kde v základnej skupine hrá slovenský národný tím. Vedúci ochranných tímov tiež s chránenými osobami, teda s vrcholnými politikmi, podľa hovorcu českého policajného prezídia Jozefa Bocána krátko po útoku opätovne prebrali pravidlá vzťahujúce sa na účasť na verejných podujatiach.

Viac o téme: ČeskoPolícia Atentát na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu