Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nechce sa vám a bolí vás „celý človek“?

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: www.vitar.sk)

S chuťou sa stotožňujete s reelskami, v ktorých 42-ročná Beyonce tancuje na pódiu ako o život, zatiaľ čo vy za svoj výkon dňa považujete, že ste vstali z postele a nikde vás „neseklo“?

Najväčšou prekážkou v zmene svojho životného štýlu sme my sami. Na pohybové aktivity sa v zásade netešíme – jasné, chápeme. Aj telo sa pohybu spočiatku urputne bráni, odmieta dýchať a odmieta sa regenerovať – to potvrdí každý, kto už v živote zaťal zuby a povedal si, že aj keď sa s pohybom v krvi nenarodil, spraví niečo pre svoje zdravie.

Jasné je aj to, že vás pohybové aktivity spočiatku budú viac vyčerpávať ako nabíjať – ono to vážne zo začiatku bolí, vyžaduje to čas, povšimnutiahodné výsledky sa nedostavia hneď. Preto je pochopiteľné a aj viditeľné, že si väčšina ľudí volí komfortnú cestu a pohyb odkladá na neskôr.

Dokazujú to aj štatistiky z dielne Eurobarometra, ktoré ukazujú, že po pandémii sa rozmohol nový „nešvár.“ Pohybu sa z viac, ako 25 000 opýtaných Európanov pravidelne venuje len 38 %. Pravidelnosťou sa pritom myslí pohybová aktivita raz za týždeň! 17 % ľudí cvičí alebo sa hýbe menej, ako jedenkrát za týždeň- z čoho môžeme frekvenciu pohybu len hádať, a zo spomínaného množstva opýtaných sa 45 % ľudí len smeje s telefónom nalepeným k ruke na reelskach s Beyonce. Skrátka a dobre, polovica ľudí sa nehýbe a ani sa nezapája do žiadnej pohybovej aktivity a len dúfa, že to ich telo bude manažovať za nich a nejako si už len poradí aj bez pohybu.

Nechce sa vám a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: www.vitar.sk)

Nech máte na vyhýbanie sa pohybu akýkoľvek dôvod, máloktorý obstojí v tvrdej konkurencii benefitov, ktoré pohyb má. No prehovárať sa vás nechystáme. Keď chcete, hýbte sa, keď nie, vyhýbajte sa. Keď sa nad slovami o pohybe, ktoré ste počuli už miliónkrát len pousmejete a chystáte sa naďalej venovať svojim sedavým aktivitám, vedzte, že na to, či budete vstávať z postele či stoličky hladko, má zásadný vplyv kolagén. Všetky ohybné a pohyblivé časti nášho tela s ním úzko súvisia – dokonca aj také, o ktorých ste netušili. O chronicky známych a žiaľ aj chronicky najproblematickejších častiach tela, kde hrá kolagén prím, asi viete – je bohato zastúpený v kĺboch, chrupavkách a medzistavcových platničkách.

 Menej známe lokality, kde sa táto bielkovina, ktorej názov je odvodený od gréckeho slova kólla nachádza a uplatňuje sú očná rohovka, steny ciev a steny tráviaceho traktu. Ale nie o tom sme chceli. Vráťme sa k štruktúram, ktoré nám pomáhajú pohodlne sedieť, ľahko vstávať a sadať si, zohnúť sa v kolenách, lakťoch, mať dobrú a bezbolestnú pohyblivosť zápästí či vedieť otočiť hlavu za volantom alebo pri prechádzaní cez cestu.

Sedíte? Hýbete sa? Kolagén potrebujete!

Mnohých prekvapí a ešte viac z vás nepoteší správa o tom, že schopnosť vyprodukovať si dostatočné množstvo kolagénu s vekom klesá. Keď si pri slovnom spojení „s vekom“ vybavujete seniorský vek, žiaľ, nemáte pravdu. Produkcia kolagénu v tele začína klesať už medzi 20 – 30 rokom života. S vekom dokonca klesá nielen jeho množstvo, ale aj kvalita. Pritom ide o bielkovinu, ktorá tvorí až 30 % všetkých bielkovín v tele a existuje až v 28 doposiaľ objavených a preskúmaných variantoch. Najbohatšie je v tele zastúpených 5 typov kolagénu a v bežne dostupných výživových doplnkoch nájdete najčastejšie 2 z nich – takzvaný „beauty“ kolagén, alebo kolagén I. typu, po ktorom siahajú zväčša ženy s cieľom zlepšiť si stav a kvalitu pokožky. V kĺboch, medzistavcových platničkách a chrupavkách sa nachádza v najvýznamnejšej miere kolagén II. typu.

 

Nechce sa vám a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: www.vitar.sk)

S jeho úbytkom sa spájajú pomaly a tiahlo nastupujúce problémy s pohybom. Medzi prvé lastovičky patrí vŕzganie v kolenách, pichanie v chrbtici pri „zlom“ pohybe, bolesti zápästí pri práci s počítačom a mohli by sme pokračovať. Sú to tiež momenty, kedy by sa vám v hlave mala rozsvietiť kontrolka s cieľom poinformovať vás o tom, že je najvyšší čas doplniť kolagén. Ide to prírodnými spôsobmi – na kolagén sú bohaté poctivé vývary z kostí, mäso, tučné ryby, vajíčka, pre vegetariánov a vegánov je dobrou správou, že určité percento kolagénu sa nachádza aj v listovej zelenine, semenách a orechoch či paprike. Nezodpovedanou otázkou však zostáva, koľko kolagénu z potravín dokážeme reálne prijať a vstrebať?

 V prípade, že začínate pociťovať prvé príznaky problémov s pohybovým aparátom, je načase zamyslieť sa nad pridaním kolagénu vo forme kvalitného doplnku výživy. Na jeho vstrebávanie pozitívne pôsobí vitamín A a vitamín C, pri výbere výživového doplnku teda nezohľadňujte len cenu alebo chuť. Sústreďte sa aj na prídavné látky, ktoré zvyšujú šancu na vstrebanie sa dostatočného množstva tejto bielkoviny. Ak si nie ste istí, nechajte si poradiť, alebo siahnite po overenom doplnku výživy Maxi Vita Exclusive Kolagén forte+, ktorý obsahuje 200 µg natívneho kolagénu II. typu a s cieľom zvýšiť jeho vstrebávanie aj vitamín C a extrakt z Boswellia serrata. Tento typ kolagénu, ako už z vyššie spomenutého vyplýva, zabezpečuje dobrú kondíciu kĺbov a chrupaviek a vám istotu, že vám to vstávanie z postele a zo stoličky pôjde ešte pár rokov bez bolesti. Ak by ste sa náhodou predsa len rozhodli pre pohyb, tešíme sa s vami a pripomíname, že aj v takom prípade vám kolagén príde viac než len vhod. Maxi Vita Exclusive Kolagén forte+ nájdete na stránke www.vitar.sk , v obchodných reťazcoch či vybraných predajniach drogérie.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu