Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Atentát na premiéra nemá v histórii SR obdobu: Bezpečnostný analytik vyzýva politikov na zdržanlivosť

Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (2)
Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Ak išlo po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte alebo o teroristickom útoku. V reakcii na postrelenie premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) to uviedol bezpečnostný analytik a bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

Atentát na Roberta Fica

Priblížil, že v takejto situácii ide vždy o zlyhanie ochranky, pričom na hrozbu možného útoku v minulých týždňoch upozorňoval. "Spoločnosť je polarizovaná, vygenerovali sa v rámci nej ľudia, ktorí sú nenávistní," dodal. Útok však mohol mať podľa neho viacero príčin.

Ústavní činitelia by mali byť vo svojich vyjadreniach zdržanliví

Bezpečnostný analytik Radoslav Bránik v rozhovore pre TA3 hovoril povedal, že ústavný činitelia a politici by podľa neho v takýchto situáciách mali zachovať zdržanlivosť a nebičovať emócie. „Krajina sa znepokojila, treba rozvážne upokojiť situáciu, aby sme dostali dočasne zastupujúceho premiéra, aby fungoval parlament, vláda a štátne inštitúcie. Krajina musí prežiť a tento incident nemôže mať na štát negatívny vplyv,“ povedal.

Útok na premiéra je bezprecedentný

Podľa bývalého štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Martina Královiča  ide o zásadný bezpečnostný incident v štáte, ktorý neznamená iba útok na jednu osobu. V reakcii na postrelenie premiéra uviedol, že útok na premiéra je bezprecedentný a nemá v histórii SR obdobu.

"Je to niečo, čo zásadne zmení bezpečnostnú situáciu a náladu v spoločnosti v najbližšom období. Útok bude predmetom šetrenia, predmetom zisťovania, kto zlyhal, k akým pochybeniam prišlo, aký dosah to bude mať na bezpečnosť štátu, bezpečnosť iných chránených osôb, bezpečnosť obyvateľstva ako takého," poznamenal Královič.

Viac o téme: AtentátRobert FicoBezpečnostný analytik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu