Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Minimálne dôchodky porastú o desiatky až stovky eur! Prehľadná TABUĽKA: Pozrite, koľko dostanete po novom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA – Minimálne dôchodky od januára budúceho roku narastú. V niektorých prípadoch pôjde o desiatky eur, no niektorí seniori poberajúci minimálny dôchodok si môžu prilepšiť aj o trojciferné sumy.

Ako upozornil odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál, suma životného minima pre plnoletú fyzickú osobu, ktorá bude platná od 1.7.2024 do 30.6.2025, bude 273,99 eur. Minimálne dôchodky tak budú počas roka 2025 naviazané práve na sumu 273,99 eur.

archívne video 

Jozef Mihál o debate v EP o krokoch slovenskej vlády ohrozujúcich právny štát a eurofondy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vysvetlil, že od 1. októbra 2023 sa sumy minimálne dôchodky určujú tak, že za prvých 30 rokov tzv. kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia je suma minimálneho dôchodku daná ako 145 % sumy životného minima.Za každý ďalší rok kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia od 31. do 39. roku kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia sa suma minimálneho dôchodku zvýši o 2,5 % sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného roka,“ uviedol na sociálnej sieti

Od 40. do 49. roku sa suma minimálneho dôchodku zvýši o 3 % sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného roka. Za každý ďalší rok poistenia od 50. do 59. roku sa suma minimálneho dôchodku zvýši o 5 % sumy životného minima a za každý ďalší rok od 60. roku obdobia dôchodkového poistenia sa suma minimálneho dôchodku zvýši rovnakým princípom o 7,5 %. „Výsledná suma sa zaokrúhľuje na celých 10 eurocentov nahor,“ dodal Mihál.

Minimálne dôchodky porastú o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

Do tzv. kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia sa započítava len obdobie dôchodkového poistenia získané buď pred rokom 1993  a to bez ohľadu na osobné mzdové body získané v týchto rokoch, alebo získané od roku 1993, ale len v kalendárnom roku, za ktorý má poistenec osobný mzdový bod najmenej 0,241. Ďalej sa započítava aj obdobie získané v roku, v ktorom boli splnené podmienky nároku na starobný, resp. invalidný dôchodok a obdobie získané v cudzine. Opäť upozorňuje, že výsledná suma sa zaokrúhľuje na celých 10 eurocentov nahor.

Viac o téme: DôchodkyJozef MihálSociálna politikaMinimálne dôchodkySuma životného minima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu