Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Toto vidí bezpečnostná služba na letisku, keď prejdete cez röntgenový prístroj: Ľudia sú v šoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

USA – Kontrola letiskovými skenermi je v dnešnej dobe nevyhnutným aspektom leteckého cestovania, no zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo tieto stroje vlastne odhaľujú? Výskumníčka sa podelila o detailný záber toho, čo vidia zamestnanci letiska, keď prejdete cez skener.

Zariadenia sú navrhnuté tak, aby zvýrazňovali akékoľvek predmety, ktoré by ľudia mohli skrývať pod oblečením. Je teda zrejmé, že do určitej miery musia byť schopné „vidieť“ aj cez vaše oblečenie. Shawna Malvini Reddenová, výskumníčka v oblasti komunikácie, ktorá študuje bezpečnosť dopravy, prezradila pre magazín Reader's Digest, že zamestnanci letiska sú vďaka röntgenovým prístrojom schopní vidieť pomerne veľa. Zábery údajne pochádzajúce z týchto prístrojov sa stali virálnymi po tom, čo odhalili podrobné vykreslenie úplne nahého tela.

Reddenová potvrdila pravdivosť týchto záberov. „Skoré verzie skenerov boli bez akejkoľvek ochrany súkromia a zamestnanci na kontrolnom stanovišti sa mohli pozerať na nahé obrázky cestujúcich, keď prechádzali kontrolou,“ prezradila. Netreba dodávať, že toto odhalenie mnohých šokovalo. Našťastie dnešné prístroje už také invazívne nie sú. „Keď sú pasažieri skenovaní, stroje by mali generovať generické obrazy tela namiesto jedinečného obrazu cestujúceho,“ priblížila Reddenová. Namiesto detailných záberov teda stroj vytvára postavu podobnú bábike, ktorá predstavuje generický ľudský tvar.

„Pri strojoch s milimetrovými vlnami, ktoré majú nainštalovaný softvér na ochranu osobných údajov, zamestnanci vidia obrys iba so zeleným signálom ‚čisté‘ alebo červeným signálom ‚zastavte a skontrolujte‘,“ pokračoval Reddenová. „Ak má napríklad niekto niečo vo vreckách, prístroj vloží do oblasti slabín papierovej bábiky varovný signál, aby zamestnanec vo všeobecnosti vedel, kde má hľadať,“ dodala. V konečnom dôsledku to teda znamená, že zamestnanci letiska nevidia vaše intímne oblasti, iba akékoľvek drobnosti, ktoré ste zabudli vybrať z vreciek.

Viac o téme: SkenerBezpečnosťLetisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu