Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nacisti pomohli objaviť drogu LSD: Používali ju ako zbraň, z ľudí chceli urobiť... Otrasné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia/Getty Images)

NEW YORK – Mnohí odborníci uznávajú LSD ako terapeutický nástroj, a to aj napriek negatívnemu postoju, aký voči tejto droge vládne v spoločnosti. Nemecký autor Norman Ohler však tvrdí, že za to môžu nacisti. Práve oni používali LSD ako zbraň.

Nielenže sa americká vláda dostala k LSD prostredníctvom nacistického výskumu, Tretia ríša formovala väčšinu raných postojov federálnej vlády k LSD a iným psychedelikám, píše autor nemecký Norman Ohler v knihe s názvom „Tripped: Nazi Germany, the CIA, and the Dawn of the Psychedelic Age“, informuje denník New York Post. Nacisti túto drogu používali ako zbraň, čo je jedným z dôvodov, prečo sa dodnes považuje za mimoriadne nebezpečnú.

Nemci mali prístup k LSD už v roku 1943 vďaka úzkemu vzťahu medzi nacistickým biochemikom Richardom Kuhnom, ktorý vyvíjal biochemické zbrane pre Hitlera, a Wernerom Stollom, švajčiarskym psychiatrom, ktorý uskutočnil prvé vedecké štúdie o účinkoch LSD. Nie je však jasné, či bolo LSD súčasťou experimentov v Dachau, kde nacistický vedec Kurt Plötner použil židovských väzňov ako testovacie subjekty pri hľadaní séra pravdy.

Zápisky Plötnera záhadne zmizli tesne pred Norimberským procesom v roku 1945. Pravdepodobne ich zničili agenti pracujúci pre americkú armádnu misiu Alsos, ktorí chceli, aby bola téma utajená, píše Ohler. Americká armáda bola podľa jeho slov odhodlaná využívať nemeckú vedu a technológiu v prospech Ameriky. S pomocou harvardského výskumníka Henryho K. Beechera bol v roku 1953 spustený prísne tajný program MKUltra s cieľom zistiť, či je možné psychedeliká použiť ako zbrane presne tak, ako to zamýšľali nacisti.

Keď zistili, že LSD nedokáže premeniť ľudí na živé bábky, americká vláda postupovala podľa iného nacistického protokolu, pokiaľ ide o drogy: prísny zákaz. Užívatelia drog v nacistickom Nemecku boli často posielaní do koncentračných táborov. „Keď ľudia pomyslia na LSD, nenapadnú im nacisti,“ píše Ohler. „A predsa táto neviditeľná ruka zohrala úlohu pri vytváraní našich zákonov,“ dodal.

Viac o téme: DrogaNacistiLSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu