Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice viac ako 2,3 miliardy eur, uviedol Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, píše agentúra AFP.

Projekt, ktorý nazval "východným štítom", má podľa neho posilniť 400 kilometrov hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Má ísť o súčasť odstrašenia týchto krajín a "stratégiu na odsunutie vojny od našich hraníc," povedal. Zároveň dodal, že práce sa ešte nezačali. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Varšava intenzívne podporuje Kyjev a je tranzitnou trasou pre zbrane dodávané Ukrajine od jej západných spojencov.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ. Zároveň pravidelne vyzýva krajiny NATO, aby zvýšili výdavky na obranu aspoň na tri percentá svojho HDP. Varšava taktiež získala vojenské vybavenie za miliardy dolárov, najmä zo Spojených štátov a Južnej Kórey.

Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny

Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny, vyhlásil v sobotu tamojší prezident Andrzej Duda. Povedal to v súvislosti s prvou stálou základňou špeciálnych síl americkej armády v krajine, ktorú otvorili v piatok. Informuje agentúra PAP.

Základňu otvorili v Baliciach pri Krakove na juhu Poľska. Na základni bude pôsobiť 150 až 200 amerických vojakov. Ide o najvýchodnejšiu stálu základňu amerických špeciálnych síl v Európe.  "Je to veľké zadosťučinenie. Sú to témy, o ktorých som s americkou stranou hovoril od samého začiatku môjho nástupu do funkcie," uviedol Duda. Dodal, že o zvýšení prítomnosti amerických vojakov v Poľsku hovoril už počas prezidentského obdobia Donalda Trumpa.

"Táto prítomnosť sa neustále zvyšuje," uzavrel Duda s tým, že po začatí ruskej invázie na Ukrajinu rozhodol prezident Joe Biden o vyslaní ďalších tisícov vojakov špeciálnych síl USA do Poľska, aby strážili bezpečnosť v juhovýchodnej časti krajiny. 

Viac o téme: HranicaOchrana PoľskoDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu