Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Pri výstupe na jednu z osemtisícoviek zahynul francúzsky horolezec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁTHMANDU - Francúzsky horolezec zahynul na himalájskej osemtisícovke Makalu, piatom najvyššom vrchu sveta, oznámili v utorok organizátori expedície. Píše o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Ide už o druhý smrteľný prípad v tohtoročnej jarnej horolezeckej sezóne, pričom oba sa stali na tej istej hore. Johnny Saliba (60) zomrel v nedeľu v nadmorskej výške 8120 metrov počas pokusu o výstup na vrchol.

archívne video

Pietna spomienka na obete horských nešťastí v Malej Fatre (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"Mal namierené na vrchol, ale jeho sprievodca ho stiahol dolu po tom, ako sa u neho prejavili príznaky výškovej choroby. Následne zomrel," povedal organizátor expedície v spoločnosti Snowy Horizon Treks and Expedition.

Dodal, že Salibova rodina bola informovaná a prebiehajú práce na vyzdvihnutí jeho telesných ostatkov. Muž bol členom francúzskeho tímu na 8 485 metrov vysokej hore, ostatní členovia sa bezpečne vrátili do základného tábora. Minulý týždeň zahynul na Makalu 53-ročný nepálsky sprievodca, keď zostupoval po dosiahnutí vrcholu hory.

Nepál tento rok vydal 59 povolení pre zahraničných horolezcov na výstup na Makalu. Každé stojí 1 800 dolárov; záujemcovia o výstup na neďaleký Mount Everest - najvyšší vrch sveta - musia zaplatiť 11-tisíc dolárov. Vrchol Makalu dosiahli tento rok už desiatky horolezcov - po tom, ako v apríli zdolal horu tím upevňujúci laná.

Nepál vydal tento rok viac ako 900 povolení na výstup

Do Nepálu, kde sa nachádza osem zo 14 osemtisícoviek, sa v jarnej horolezeckej sezóne, keď sú teploty vysoké a vietor zvyčajne pokojný, chystajú stovky horolezcov. Nepál tento rok vydal viac ako 900 povolení na výstup na svoje hory, z toho 414 na Mount Everest, čím na poplatkoch získal viac ako päť miliónov dolárov.

Makalu sa nachádza 19 kilometrov juhovýchodne od Mount Everestu na čínsko-nepálskych hraniciach. Je to izolovaný vrchol v tvare štvorbokej pyramídy. Na vrchol prvýkrát vystúpili v roku 1955 horolezci z francúzskej expedície.

Viac o téme: OsemtisícovkaHimalájeFrancúzsky horolezecMakala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu