Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Prezidentka odobrila zákon, aby Ministerstvo financií poskytlo farmárom návratnú finančnú výpomoc

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann )

BRATISLAVA - Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárom pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý odobrila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poslanci parlamentu o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

"Cieľom návrhu zákona je ustanovenie právneho základu pre poskytovanie štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa vo forme návratnej finančnej výpomoci, čím sa v prípade potreby umožní zabezpečiť poskytovanie finančných prostriedkov poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa do vyplatenia priamych podpôr," zdôvodnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Prezidentka odobrila zákon, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Z dôvodu potreby zabezpečenia určitých administratívnych prác pri vykonávaní schémy pomoci bude vykonávateľom schémy pomoci SZRB. Jej úlohou bude prijímanie žiadostí o finančnú pomoc, vyhodnocovanie splnenia podmienok poskytnutia pomoci, zabezpečenie distribúcie finančných prostriedkov na účty jednotlivých prijímateľov pomoci a sledovanie splatenia návratných finančných výpomocí.

"Vykonávateľovi schémy nebude za administráciu pomoci poskytnutá žiadna odmena ani iná výhoda, a to z dôvodu, aby pri vykonávaní schémy pomoci pre poľnohospodárov alebo obhospodarovateľov lesa nedochádzalo nepriamo k poskytnutiu nedovolenej štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci alebo nejakej inej neoprávnenej výhody pre vykonávateľa schémy," priblížil agrorezort.

Novela bude účinná dňom vyhlásenia

MPRV dodalo, že v súvislosti s technickým zabezpečením poskytovania pomoci pre poľnohospodárov je nevyhnutné, aby si MF SR mohlo zriadiť účty v SZRB, na ktorých sa budú viesť jednotlivé návratné finančné výpomoci.Novela bude účinná dňom vyhlásenia.

Viac o téme: FarmáriMinisterstvo financiíZuzana ČaputováFinančná výpomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu