Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ústavný súd odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z čela súdnej rady

Ján Mazák
Ján Mazák (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z funkcie predsedu Súdnej rady SR. Potvrdil to Mazák, na utorkovom zasadnutí Súdnej rady SR na to upozornila sudkyňa Marcela Kosová.

Ústavná sťažnosť bola odmietnutá ako zjavne neopodstatnená. "Odôvodnenie tohto uznesenia je povrchné, nepresvedčivé a zásadne sa vôbec nevyrovnalo s vážnymi skutkovými, ale aj právnymi námietkami, ktoré som uviedol v ústavnej sťažnosti," povedal Mazák. Rozhodnutie považuje za rozporné nielen s princípmi právneho štátu, ale aj s dohovorom o ľudských právach. Avizuje preto podanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

archívne video

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z postu členov Súdnej rady SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Mazák v ústavnej sťažnosti žiadal zrušiť uznesenie, ktorým ho Súdna rada SR odvolala z funkcie jej predsedu, vrátenie veci Súdnej rade SR na ďalšie konanie i priznanie finančného zadosťučinenia 50-tisíc eur. Domáhal sa vyslovenia porušenia základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Okrem iného argumentoval nedostatkom času na prípravu, zaujatosťou člena Súdnej rady SR i nedostatočným odôvodnením a nepreukázaním opakovaného porušenia povinností.

Členovia Súdnej rady SR odvolali Mazáka z funkcie jej predsedu na aprílovom zasadnutí. Neskôr ho z funkcie člena Súdnej rady SR odvolal parlament. Mazák podal aj v tejto súvislosti ústavnú sťažnosť. Súd ju podľa jeho slov spojil do jedného konania so sťažnosťami už skôr odvolaných troch členov Súdnej rady SR.

Viac o téme: OdvolanieSúdna radaJán MazákÚstavný súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu