Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Alarmujúce slová nemeckej ministerky vnútra: Prudko vzrástli útoky proti politicky aktívnym ľuďom!

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informuje agentúra DPA.

"Musíme zastaviť túto špirálu," napísala Faeserová s tým, že v minulom roku bolo zaznamenaných 3691 trestných činov voči voleným funkcionárom a politickým predstaviteľom, vrátane 80 násilných trestných činov. V roku 2022 ich bolo 1994, z toho 67 násilných. V utorok plánuje predstaviť štatistiky politicky motivovaného zločinu za rok 2023.

archívne video

Handlová - miesto útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica (Zdroj: TASR/M. Svítok, A. Moštková)

"Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany," uviedla. Upozornila na útok na europoslanca Matthiasa Eckeho (SPD), ktorý bol zbitý a hospitalizovaný v Drážďanoch začiatkom mája. K útokom na politicky aktívnych ľudí však nedochádza len v spolkových krajinách východného Nemecka.

Polícia nemôže byť na každom mieste

"Bolo to smutné vyvrcholenie veľkého počtu pokusov o zastrašovanie, vyhrážky a násilné činy v posledných týždňoch," napísala. Polícia nemôže byť na každom mieste v rovnakom čase. "Viditeľná prítomnosť a rýchle konanie však jasne hovoria: nedávame priestor násilným zločincom," dodala. Komunity ohrozuje tiež násilie voči dobrovoľníkom či policajtom a záchranárom.

"Táto spoločnosť pohŕda vašimi činmi a zasahuje proti nim plnou silou právneho štátu. Je to výlučne vecou súdov, aby rozhodli," napísala. Podľa ministerky je dôležité jasne uviesť spoločnú zodpovednosť tých, ktorí sú čoraz viac bez zábran a napádajú a očierňujú demokratov. Našou politickou úlohou je ukázať im hranice, dodala.

Viac o téme: PoliticiútokyPolícia Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu