Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

ÚTOKY na európskych politikov: Premiéra naposledy zabili v roku 2003, streľba v Handlovej patrí medzi najzávažnejšie!

Slovenský premiér Robert Fico (hore vpravo), švédsky premiér Olof Palme (hore vľavo), nemecký europoslanec Matthias Ecke (dole vpravo), srbský premiér Zoran Djindič (dole vľavo)
Slovenský premiér Robert Fico (hore vpravo), švédsky premiér Olof Palme (hore vľavo), nemecký europoslanec Matthias Ecke (dole vpravo), srbský premiér Zoran Djindič (dole vľavo) (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, X/Matthias Ecke/Plebejer, Instagram/zoran_djindjic)

BRATISLAVA – V histórii Slovenskej republiky sa bude 15. máj 2024 už navždy spájať s atentátom na premiéra krajiny. Podobné incidenty sa už odohrali aj v iných európskych krajinách, pričom minimálne v dvoch prípadoch tamojší predseda vlády neprežil.

archívne video

Tlačový brífing z Úradu vlády v súvislosti s atentátom na Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Útoky na politické elity sa začínajú odohrávať aj v krajinách, kde sa dovtedy o tom len hovorilo. Typickým príkladom je aj Slovenská republika. Výjazd rokovania vlády SR v Handlovej dňa 15. mája 2024 mal priblížiť bežného občana s politikmi, ktorí riadia celú krajinu. Mal to byť sviatok demokracie.

Všetko však zmenil atentát na premiéra SR Roberta Fica, ktorého museli po troch zásahoch z pištole presunúť do nemocnice v Banskej Bystrici. Útočník Juraj C. (71) sa po zadržaní priznal, že tento čin spáchal, pričom sa bránil, že to bol následok krokov vlády proti slobodným médiám. 

Švédsky premiér

V Európe sa už pritom v minulosti odohralo niekoľko útokov na štátnych predstaviteľov. Švédsky predseda vlády Olof Palme, ktorý bol zároveň predstaviteľom ľavice, zomrel po tom, ako ho dňa 28. februára 1986 zastrelili. Uvádza to Euractiv. Palma zasiahla len jedna guľka, no mala smrtiaci efekt. Švédsky premiér bol spolu s manželkou Lisbeth na ceste z kina domov. Nemal pri sebe ochranku. 

Ako uvádza Euractiv, do dnešného dňa nie je jasné, kto na Palma vystrelil. Lisbeth Palmová označila za vraha Christera Pettersona, ktorého ale neskôr zbavili všetkých obvinení. V súvislosti s vraždou švédského premiéra sa objavilo aj meno Stig Engström, no ten v roku 2000 spáchal samovraždu. Patril medzi najväčších kritikov švédskeho predsedu vlády.  

Poľský starosta

V roku 2019 bol zabitý starosta mesta Gdansk Paweł Bogdan Adamowicz. Zomrel na ťažké bodné rany ostrým predmetom, ktoré mu spôsobil Stefan Wilmont. V marci 2023 ho ako 27-ročného neprávoplatne odsúdili na doživotie. Wilmont trpel schizofréniou. Adamowicz patril k liberálnym politikom a silným podporovateľovom LGBTI+ komunity a ich práv.

Predstavitelia EÚ

Zhruba pred pol rokom postrelili v Bruseli asistentku švédskeho europoslanca. Pri útoku nikto nezomrel a z následného vyšetrovania vyplynulo, že nešlo o teroristický čin. Zhruba pred dvanástimi dňami sa stal obeťou útoku nemecký europoslanec Matthias Ecke, ktorý utrpel zlomeniny v tvárovej časti hlavy. Z útoku v nemeckých Drážďanoch sú podozriví štyria mladiství. Incident sa mal odohrať počas toho, ako Ecke vylepoval na ulici propagačný materiál o svojej politickej strane SPD.

Vražda v Srbsku

V roku 2003 bol zastrelený aj srbský premiér Zoran Djindjič. Podľa viacerých analytikov sa tým spomalil proces vstupu krajiny do EÚ. Djindjič bol prvým demokraticky zvoleným premiérom Srbska. 

Dňa 12. marca 2003 ho pred budovou vlády zastrelil Zvezdan Jovanovič. Organizátormi vraždy boli Milorad "Legija" Ulemek a Dušan Spasojevič, ktorí patrili k mocnej srbskej mafii Zemun a ktorých odsúdili na 40 rokov väzenia. Celkovo odsúdili za atentát na expremiéra 12 ľudí. Mnohí boli členmi Červených baretov, obávanej jednotky vytvorenej expremiérom Slobodnom Miloševičom.

Viac o téme: StreľbaAtentátRobert FicoSRHandlováOlof PalmeZoran DjindjičMatthias EckePaweł Bogdan Adamowicz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu