Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa podľa Erdogana zameria na Turecko

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Ak sa Izraelu podarí poraziť hnutie Hamas v Pásme Gazy, "zameria sa na Turecko". Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze," povedal Erdogan v Ankare poslancom svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). "Ak nebude zastavený... tento nevyspytateľný a teroristický štát sa skôr či neskôr zameria na Anatóliu," dodal s odkazom na veľký polostrov nazývaný aj Malá Ázia, ktorý tvorí viac ako polovicu územia Turecka.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

Turecký prezident je dôrazným kritikom izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka. Turecko v reakcii na boje v palestínskej enkláve pozastavilo obchod s Izraelom a pridalo sa k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy.

Erdogan verejne podporuje Hamas, v apríli prirovnal toto hnutie k tureckým bojovníkom za nezávislosť proti západným armádam v Anatólii v 20. rokoch minulého storočia. "Budeme naďalej stáť na strane Hamasu, ktorý bojuje za nezávislosť svojej krajiny a bráni Anatóliu," vyhlásil v stredu.Turecký líder v pondelok informoval, že v tureckých nemocniciach sa počas prebiehajúcich bojov v Pásme Gazy zotavuje viac ako 1000 členov Hamasu.

Viac o téme: TureckoIzraelRecep Tayyip ErdoganHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu