Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy môže označovať AfD ako skupinu podozrivú z extrémizmu, potvrdil súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) môže naďalej klasifikovať krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako skupinu podozrivú z extrémizmu. Rozhodol o tom v pondelok vrchný správny súd v meste Münster, informujú o tom správy z agentúr DPA a Reuters.

Klasifikácia AfD ako podozrivej extrémistickej skupiny BfV umožňuje tajne sledovať stranu, a to aj prostredníctvom odpočúvania a verbovania informátorov zvnútra strany. Úlohou BfV je chrániť nemecké demokratické zriadenie pred extrémistickými hrozbami. AfD a jej mládežnícku organizáciu Junge Alternative (JA) pritom klasifikuje ako možnú extrémistickú pravicovú skupinu od roku 2021.

archívne video

Majer v Bruseli o dohode SR s Nemeckom o oprave zbraní pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Nižší správny súd v Kolíne nad Rýnom v roku 2022 potvrdil, že BfV môže monitorovať AfD ako podozrivú extrémistickú skupinu. Strana sa však voči tomu odvolala na vrchnom správnom súde v Münsteri, ktorý toto rozhodnutie teraz potvrdil. Rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný a strana sa proti nemu môže odvolať na spolkovom súde.

Pre AfD je príznačný tvrdý protiimigračný postoj. Strana tak profituje z obáv mnohých nemeckých voličov znepokojených rastúcim počtom žiadateľov o azyl v Nemecku. AfD sa v súčasnosti umiestňuje na popredných miestach v prieskumoch vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko, v ktorých sa tento rok uskutočnia regionálne voľby. Strana je tiež pod stále väčším drobnohľadom pre údajné rasistické vyjadrenia niektorých jej členov a podozrenie, že poskytuje útočiskom ruským a čínskym špiónom.

"Rozhodnutie súdu potvrdzuje, čo hovoríme roky: AfD je krajne pravicová strana, ktorá chce oslabiť našu demokraciu a právny štát," uviedol vo vyhlásení Felix Kolb, šéf mimovládnej organizácie Campact bojujúcej proti extrémizmu.

Viac o téme: Súd NemeckoAfDNemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu