Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

K Zemi sa rúti Boh chaosu: NASA varuje pred vesmírnym gigantom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Asteroid 99942 Apophis, ktorý sa v súčasnosti rúti k Zemi, bol objavený 19. júna 2004. Teraz však vedci z NASA bijú na poplach. Pretože „Boh chaosu“, ako asteroid prezývajú, sa nebezpečne blíži k Zemi. Odborníci dokonca vypočítali presný dátum.

Asteroid uvádza vedcov z NASA do pohotovosti. Jeho názov je Asteroid 99942 Apophis. Vesmírneho obra objavili 19. júna 2004 Roy Tucker, David J. Tohlen a Fabrizio Bernardi.

archívne video

NASA Earth Observatory oslavuje 25 rokov: Toto sú najúžasnejšie fotografie z vesmíru (Zdroj: NASA Earth Observatory)

Rúti sa k Zemi rýchlosťou 40 000 kilometrov za hodinu

350 metrov veľký obor bol pomenovaný po staroegyptskom bohu ničenia a chaosu Apophisovi. Názov nie je náhoda, pretože ak by asteroid 99942 narazil na Zem, sila, ktorú by uvoľnil, by sa podľa NASA rovnala výbuchu jedného milióna TNT. Pred vražedným asteroidom, ktorý sa pohybuje rýchlosťou takmer 40 000 kilometrov za hodinu, už v minulosti varovali vesmírni experti.

Asteroid 99942 Apophis dosiahne Zem v apríli 2029

Podľa expertov NASA asteroid 99942 Apophis minie Zem o niečo menej ako 30 000 kilometrov. Z vesmírneho hľadiska je to mizivo malá vzdialenosť. Vedci už presne vypočítali, kedy vesmírny kolos prejde okolo Zeme. Podľa nich asteroid Apophis minie našu planétu práve v piatok 13. apríla 2029. V skorších výpočtoch vedci z NASA predpokladali, že sa tak stane vo februári 2029.

Dôležité vedieť: Nie je nezvyčajné, že asteroidy križujú obežnú dráhu Zeme. V skutočnosti sa to deje pravidelne a vo väčšine prípadov je to pre ľudstvo úplne neškodné, keďže vesmírni obri zvyčajne míňajú našu planétu v značnej vzdialenosti. Existujú však aj exempláre ako asteroid Apophis, ktoré sa hrozivo približujú k Zemi. Vesmírna agentúra NASA ich preventívne sleduje pre prípad, že by niektorý z nich zmenil svoju trajektóriu.

Viac o téme: AsteroidNASAZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu