Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Nový PORTRÉT kráľa Karola III. sa dočkal KRITIKY: Ohavnosť z pekla... Akoby sa kúpal v krvi!

Kráľ Karol III.
Kráľ Karol III. (Zdroj: SITA/Dan Kitwood/Pool Photo via AP)

LONDÝN - V utorok v Buckinghamskom paláci odhalili prvý oficiálny portrét britského kráľa Karola III. Autorom olejomaľby je renomovaný umelec Jonathan Yeo, ktorý v roku 2014 maľoval obraz panovníkovej manželky Kamily aj portrét princa Philipa v roku 2008. Najnovšie dielo sa však nestretlo s veľkým úspechom. Zvalila sa naňho obrovská vlna kritiky!

Prvý oficiálny portrét kráľa Karola III. rozdelil ľudí na dva tábory. Zatiaľ čo jedni ho označujú za moderný a hovoria o nádychu božskosti, iní ho ostro kritizujú a prirovnávajú ho k ohavnosti z pekla. K takým patrí napríklad známa moderátorka Lorraine Kelly, ktorá vo svojej talkshow negatívnymi poznámkami na adresu nového diela nešetrila. 

Galéria: Kráľ Karol III.

„Musím povedať, že rozhodne nie som fanúšikom nového portrétu. Pripadá mi, ako by sa na mňa Karol III. pozeral cez pekelnú bránu. Nepáči sa mi. Možno zmením názor, až ho uvidím na vlastné oči, ale zatiaľ veľké nie. Prepáčte, Jonathan, viem, že ste s tým strávil celú večnosť,“ vyjadrila sa moderátorka podľa The Mirror na obrazovkách televízie ITV. 

Podobný názor zastáva aj verejnosť. „Čo je to za ohavnosť v ohnivých hlbiných pekla? Oznamuje snáď kráľ Karol III., že je Antikrist?“ píše jeden z komentujúcich. A podobný názor mal aj ďalší: „Vyzerá to, akoby sa kúpal v krvi,“ znel iný komentár. No našli sa aj takí, ktorým sa obraz úprimne páči. „Je to krásne, oceňujem prestávku od tradičných portrétov,“ kontrovala iná komentujúca. 

A rovnaký názor má aj obchodník s umením Philip Mould. „Je to najprogresívnejší kráľovský portrét za veľmi dlhú dobu. Zobrazuje kontinuitu, tajomstvo aj nádych božskosti,“ vyjadril sa Mould, v ktorého galérii si verejnosť portrét bude môcť pozrieť aj naživo. Konkrétne od 16. mája do 14. júna. A aký máte názor na toto dielo vy? 

 

Viac o téme: Kráľ Karol III.Jonathan Yeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu