Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vítate alergény? Mnohí alergici robia doma jednu zásadnú chybu a je dosť možné, že aj vy

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Shutterstock)

Každý alergik má „to svoje“, čo mu ako-tak zaberá: studené obklady na slziace oči, naparovanie na opuchnuté sliznice a preplachovanie na plný nos. Aby ste aj s alergiou dokázali fungovať ešte lepšie, pridajte aj týchto pár jednoduchých opatrení.

Alergici majú svoju sezónu už v plnom prúde, hoci je len máj. Každý tretí Slovák slzí, smrká, pokašliava, cíti sa nekomfortne, svrbí ho hrdlo, bolí hlava, zle spáva. Mnohí alergici svoje problémy s lekárom neriešia, pretože príznaky považujú za prechladnutie, alebo jednoducho zvládajú týždne s alergiou po svojom.

Noste respirátor

Covid priniesol okrem iného aj isté pozitívum, čo vám alergici určite potvrdia: nosenie respirátora naozaj pomáha. Dokážu totiž zachytiť podstatné množstvo alergénov, takže prejavy sezónnej alergie sú o poznanie menej nepríjemné.

Obmedzte pobyt vonku

Ľahko sa povie, ťažšie vykoná. Veď musíme chodiť do práce, do obchodu, s deťmi na ihrisko, so psom na prechádzku. Keď vám však povieme, že najvyššia koncentrácia peľu v ovzduší býva na poludnie, podvečer a keď je veterno, už si budete vedieť zariadiť svoje povinnosti tak, aby ste v tomto čase zostávali podľa možnosti doma.

Namiesto vetrania používajte klimatizáciu

Ak sa snažíte vyhnúť alergénom, ktoré sa nachádzajú vonku, nemá zmysel pozývať viac alergénov dovnútra otvorenými oknami. Klimatizácie, pokiaľ sú správne používané a udržiavané, môžu byť veľkou pomocou pre ľudí trpiacich alergiami. Pomáhajú udržiavať suché a chladné prostredie, čo znižuje riziko rastu plesní a plesňových spór. Veď už len ten fakt, že v chladnejšom vzduchu sú prejavy alergie miernejšie, stojí za to. Netreba však zabúdať, že klimatizácia prináša len úľavu a nie je liečbou alergie.

Mobilnú klimatizáciu vyvediete von oknom cez špeciálny uzáver
Zobraziť galériu (2)
Mobilnú klimatizáciu vyvediete von oknom cez špeciálny uzáver  (Zdroj: Sencor)

Extra tip: Pri nákupe klimatizácie v predajniach PLANEO a na planeo.sk využite akciu Druhý nákup do 200 eur zdarma!

Pokiaľ nemáte možnosť namontovať si klasickú nástennú klimatizáciu, zachránia vás mobilné klimatizácie Sencor. Na rozdiel od pevnej nepotrebuje žiadne stavebné úpravy, je prenosná a cenovo dostupná. Mobilná klimatizácia nasáva kompresorom teplý vzduch, ktorý ochladzuje chladiacou jednotkou a vracia do miestnosti, pričom prebytočné teplo zároveň cez výparník s hadicou odvádza von prevažne oknom. Aby sa vzduch do miestnosti nevracal, je vhodné okno zatesniť špeciálnym tesnením, alebo si môžete vybrať klimatizáciu s automatickým odparovaním vody či s nádržkou, odkiaľ ale treba vodu vylievať. Mobilná klimatizácia dokáže za pár hodín ochladiť miestnosť na požadovanú teplotu a vyrovná sa zabudovanej klimatizácii. Preto je vhodná všade tam, kde klasickú klimatizáciu nemôžete alebo nechcete mať.

Investujte do sušičky bielizne

Alergikov dráždi aj peľ, usadený na oblečení. Prinesú si ho domov zvonku a na šatách sa usádza aj počas sušenia na balkóne a záhrade. V sušičke prádla sa to nestane, navyše si v nej môžete dať „vyfúkať“ svoje oblečenie, v ktorom ste práve prišli domov.  

Zmývajte si vlasy každý deň

Počas pobytu vonku nachytáte peľ na oblečenie, pokožku aj do vlasov. Preto si ich pri zmyte, hoci to na pohľad nepotrebujú. Teplá para zo sprchy môže byť tiež prospešná pri zmierňovaní príznakov sezónnej alergie.

Chlpatých miláčikov nevpúšťajte do spálne

Nemusíte byť priamo alergickí  na psa alebo mačku a predsa vám môže vyvolávať nepríjemné príznaky alergie. Váš miláčik nanosí v srsti do bytu množstvo peľu a ten sa uvoľňuje pri každom pohybe zvieraťa. Keď si zvieratko ešte aj vpustíte do spálne, do rána sa alergénov poriadne nadýchate.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu