Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Primár chirurgie o strelných poraneniach Roberta Fica: Nevylučuje trvalé následky, liečba môže trvať mesiace

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. Zobraziť galériu (2)
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

BRATISLAVA - Premiér Slovenskej republiky Robert Fico ešte stále nie je z najhoršieho vonku. Podľa Roberta Kaliňáka je vo vážnom stave, avšak aktuálne je stabilizovaný. Primár chirurgického oddelenia Štefan Kvak prezradil, aké následky môžu mať pacienti po strelnom poranení.

Atentátnik Juraj Cintula mal premiéra Roberta Fica po výjzdovom rokovaní vlády v Handlovej streliť do brucha, ruky a nohy. Na miesto boli okamžite privolaní leteckí záchranári, ktorí premiéra previezli do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrice, kde podstúpil päť hodinovú operáciu. V súčasnosti je stabilizovaný, ale vo vážnom stave.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Podľa primára chirurgického oddelenia Štefana Kvaka patria operácie strelných poranení medzi najnáročnejšie. Streľba do brušnej dutiny môže poškodiť dôležité orgány. "Veľké cievy, brušné orgány, tráviaca rúra od žalúdka až po konečník, obličky, močovody," vysvetlil pre portál RTVS primár Kvak.

Primár chirurgie o strelných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Prioritou lekárov je vtedy zastaviť krvácanie a eliminovať krvné straty. Následne sa kontrolujú všetky orgány, ktoré by mohli byť nábojom zasiahnuté. Pri pacientoch, ktorí sú chorí na srdce, komplikujú situáciu lieky na zrážanlivosť krvi. Okrem toho primár Štefan Kvak tiež poznamenal, že sa nedá vopred povedať, kedy je pacient z najhoršieho vonku. 

Každý prípad je iný a všetko závisí nielen od toho, či ide o strelné poranenie, ale aj od rozsahu samotného poranenia. Či došlo k poraneniu daného orgánu, alebo k takej devastácii, že ho treba odstrániť,“ oboznámil pre RTVS. Ak sa podarí pacientovi zotaviť, čo môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov, nedá sa vylúčiť, že bude mať pacient trvalé následky. „Ak sú poškodené obličky, musí napríklad chodiť na dialýzu,“ uviedol Kvak.

Viac o téme: NemocnicaPrimárRobert FicoHandlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu