Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

TOTO sú reakcie zahraničných lídrov na atentát na premiéra Fica: Biden útok označil za hrozný násilný čin

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

21:30 Správa o brutálnom ozbrojenom útoku na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zdesila a hlboko šokovala predsedu maďarského Národného zhromaždenia Lászlóa Kövéra. Vyplýva to z vyhlásenia predsedu parlamentu, ktoré zverejnila agentúra MTI."V mene svojom a v mene maďarského parlamentu by som chcel v týchto ťažkých chvíľach vyjadriť solidaritu rodine a slovenskému národu. Modlím sa za skoré uzdravenie pána premiéra!" píše sa vo vyhlásení Kövéra.

20:14 Šok zo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vyjadrili predsedovia vlád Estónska, Lotyšska a Gruzínska. Zároveň mu zaželali skoré uzdravenie. Pripojili sa aj predstavitelia Španielska a Portugalska."Som šokovaná atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok na zvoleného politika je tiež útokom na samotnú myšlienku demokracie. Prajem mu úplné a skoré uzdravenie. Myslím na jeho rodinu a blízkych," napísala estónska premiérka Kaja Kallasová.

Podľa predsedníčky vlády Lotyšska Eviky Siliňovej násilné činy nemajú v spoločnosti miesto. "Bola som šokovaná, keď som sa dozvedela, že slovenského premiéra Roberta Fica postrelili. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! V túto tragickú chvíľu myslím na premiéra Fica, jeho príbuzných a blízkych," napísala Siliňová.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze ostro odsúdil "brutálny a bezohľadný útok na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. V tejto ťažkej chvíli myslím na neho a obyvateľov Slovenska".

Zdesenie a pobúrenie vyjadril v súvislosti so streľbou aj španielsky premiér Pedro Sánchez. "Španielsko stojí pri Robertovi Ficovi, jeho rodine a Slovákoch v týchto extrémne ťažkých chvíľach," uviedol. Násilie sa podľa jeho slov nedá ničím ospravedlniť.

Za Portugalsko vyjadril Ficovi solidaritu tamojší predseda vlády Luís Montenegro. "Dôrazne odsudzujeme tento neprijateľný a barbarský čin politického násilia," napísal. Ficovi poprial úplné uzdravenie.

20:10 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu odsúdil streľbu na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.Guterres podľa neho "dôrazne odsudzuje šokujúci útok, ktorý bol dnes spáchaný na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica". Ako dodal, generálny tajomník OSN "je v tejto ťažkej chvíli v mysli s predsedom vlády a jeho blízkymi".

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (3)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

20:00 Celé maďarské politické spektrum odsudzuje stredajší pokus o atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica, konštatoval server mfor.hu, ktorý citoval vyjadrenia zástupcov jednotlivých opozičných politických subjektov.

19:30 Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska.Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila šok z tohto "zbabelého útoku" a zdôraznila, že "čo najostrejšie odsudzuje všetky formy násilia a útoky na základné princípy demokracie a slobody".

"Brutálnu" streľbu na Roberta Fica odsúdil aj švédsky premiér Ulf Kristersson. Označil to za útok na demokratickú spoločnosť. "Myslím na Roberta a jeho rodinu," dodal.Rumunský prezident Klaus Iohannis zostal podľa svojich slov šokovaný zo správy o Ficovom stave. Zároveň dôrazne odsúdil takéto "extrémistické činy, ktoré ohrozujú základné európsky hodnoty". Slovenskému premiérovi poprial úplné a skoré uzdravenie.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič na sociálnej sieti X vyhlásil, že po útoku na Fica je zdesený. "Správy o tom, že postrelili slovenského premiéra Roberta Fica, mnou veľmi otriasli. Absolútne tento hrozný násilný čin odsudzujem. Myslíme na premiéra Roberta Fica, jeho rodinu a Slovákov," napísal.

Srbský prezident Aleksandar Vučič tiež hovoril o šoku. "Som šokovaný atentátom na Roberta Fica, ktorý je dobrým priateľom pre mňa a celé Srbsko. Milý priateľu, modlím sa za teba a tvoje zdravie," uviedol Vučič.

Pridal sa aj odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte. "Šokovala ma streľba na môjho dlhoročného kolegu, slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl, v myšlienkach som s ním a jeho rodinou," napísal na X.

Útok odsúdilo aj bieloruské ministerstvo zahraničných vecí. "Dôrazne odsudzujeme atentát na premiéra SR Roberta Fica, útoky a násilie voči politikom a ďalším predstaviteľom bez ohľadu na to, aké ciele sledujú. V 21. storočí nemajú miesto," uviedlo ministerstvo podľa agentúry BelTA.

19:26 Poľský prezident, premiér aj minister zahraničných vecí v stredu vyjadrili svoje zdesenie z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej.

"Som šokovaný z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica. Surovosť tohto útoku je nepredstaviteľná. Moje myšlienky a modlitby sprevádzajú Roberta Fica, jeho rodinu a ľudí na Slovensku," napísal poľský prezident Andrzej Duda na sociálnej sieti X.

19:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

"Som šokovaný streľbou na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a slovenským národom," uviedol.

18:55 Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde SR, uviedol Biely dom vo vyhlásení."Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska," povedal Biden.

TOTO sú reakcie zahraničných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

18:39 Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia Kremľa.Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť"."Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

18:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

"Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

17:38 Rakúsky kancelár Karl Nehammer v stredu uviedol, že je šokovaný zo stredajšieho útoku na premiéra SR Roberta Fica v Handlovej. "Útok na život môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne hovorili o bezpečnostných otázkach. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú mať v našich demokraciách miesto a treba proti nim bojovať so všetkou rozhodnosťou!" napísal Nehammer podľa denníka Kurier v príspevku na platforme X.

Útok na slovenského premiéra "dôrazne odsúdil" aj rakúsky vicekancelár Werner Kogler, ktorý mu na platforme X zaželal skoré uzdravenie.

17:18 Po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi a šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi reagoval na stredajší útok na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej aj maďarský prezident Tamás Sulyok s prianím skorého zotavenia.

"Zarazila ma správa o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Modlím sa zaňho a prajem mu skoré zotavenie," napísala hlava štátu na Facebooku.
 

17:13 Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra SR Roberta Fica v Handlovej.

"Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu," napísal Sunak na sociálnej sieti X.

17:03 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR Roberta Fica.

"Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska," uviedol Stoltenberg.

16:51 Poľský premiér Donald Tusk aj expremiér Mateusz Morawiecki v stredu na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ktorého postrelili v "Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba," napísal poľský expremiér.

"Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach," uviedol poľský premiér.

16:45 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom. Vyplýva to z Orbánovho príspevku na sociálnej sieti X.

"Bol som hlboko šokovaný z ohavného útoku na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!" napísal maďarský ministerský predseda.

VIDEO Atentát na Roberta Fica

Atentát na Roberta Fica

"Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla," napísal na platforme X. "Násilie nesmie mať miesto v európskej politike. V týchto chvíľach myslím na Roberta Fica, jeho blízkych a občianky a občanov Slovenska," dodal nemecký kancelár.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

Na pokus o atentát na premiéra SR reagoval aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. V úvode svojho prejavu na pôde nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne zaželal Ficovi skoré uzdravenie a zároveň upozornil, že tí, ktorí sa cítia byť súčasťou demokratického spektra, by mali svoje slová "dôkladne zvažovať".

Českí politici odsudzujú postrelenie Fica, podľa Fialu násilie nemožno tolerovať

Českí politici odsudzujú útok na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý bol dnes podľa slovenského listu Denník N postrelený, keď po výjazdovom rokovaní vlády v meste Handlová vyšiel medzi ľudí. Premiér Petr Fiala (ODS) označil správu za šokujúcu. Násilie nesmieme tolerovať a nesmie mať v spoločnosti miesto, napísal Fiala na sieti X. Modlím sa za Roberta Fica, napísal šéf hnutia ANO a bývalý predseda vlády Andrej Babiš.

Von der Leyenová a Michel ostro odsúdili útok na slovenského premiéra

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu ostro odsúdila "podlý útok" na slovenského premiéra Roberta Fica. Svoju reakciu na atentát v Handlovej zverejnila na sociálnej sieti X.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo útok na premiéra Roberta Fica

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa odohral po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej."Odsudzujeme tento hrozný čin, ktorý predstavuje útok nielen na jednotlivca, ale aj na naše demokratické hodnoty a princípy," uviedlo.

Zdôraznilo, že stojí pevne proti akýmkoľvek formám násilia a teroru. Zároveň vyzýva na dôkladné vyšetrenie tejto šokujúcej udalosti a zabezpečenie spravodlivosti."Naše myšlienky sú s rodinou a najbližšími Roberta Fica. Spoločne musíme chrániť a podporovať demokraciu, rešpekt a bezpečnosť pre všetkých. Násilie nemá v našej spoločnosti miesto," vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Viac o téme: StreľbaAtentátRobert FicoHandlováOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu