Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kaliňák chce uzavrieť zmluvu na systémy protivzdušnej obrany do leta: Má ísť aspoň o šesť batérií

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) by chcel uzavrieť zmluvu na systémy protivzdušnej obrany (PVO) do leta. Malo by ísť o nákup minimálne šiestich batérií, ktoré by mohli účinne pokryť nielen strategické, ale aj civilné ciele. Uviedol to počas utorkovej diskusie k 20. výročiu vstupu SR do NATO.

Šéf rezortu potvrdil aj záujem o rozšírenie objednávky na stíhačky F-16. "Pretože nové úlohy to jednoducho prinášajú," skonštatoval. Témou diskusií sú podľa neho aj moderné tanky, ktoré sú chýbajúcim prvkom ťažkej mechanizovanej brigády.

archívne video

Robert Kaliňák pred rokovaním vlády informuje o pláne výstavby novej nemocnice v Prešove (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade kolesových a pásových obrnených vozidiel, ktoré obstarali jeho predchodcovia, hovorí o snahe vyvážiť zmluvné záväzky. "Má to svoje chybičky, ale myslím si, že v rámci intenzívnych diskusií s obidvoma výrobcami nájdeme ten vyvážený vzťah, ktorý je nevyhnutný na to, aby takéto zmluvy vedeli fungovať dlhodobo," načrtol.

Rezort obrany plánuje podľa ministra takisto obnovu autoparku

Ambíciou je riešiť aj dopravné letectvo. "A, samozrejme, nové výrobky slovenského obranného priemyslu chceme postupne zaraďovať, či už je to húfnica BIA alebo mínomet AM120. To sú určité veci, ktoré chceme mať vo výzbroji čo najrýchlejšie," načrtol.

Šéf rezortu takisto pripomenul, že stíhačky F-16 majú postupne prichádzať v lete. Hovorí aj o potrebe rozšíriť počet vrtuľníkov Black Hawk. "Modernizačné procesy sú nezastaviteľné. Dnes je Slovensko asi v najväčšom nákupnom snažení," zhodnotil.

Viac o téme: BatérieRobert KaliňákNATOProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu