Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Poslanci Národnej rady sa zídu v utorok: Rozhodnúť majú o odvolávaní dvoch ministeriek

NRSR
NRSR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v utorok (14. 5.) ráno. Počas dňa by mali rozhodnúť o opozičných návrhoch na odvolenie ministeriek zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) a kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Okrem toho majú na programe aktuálnej 12. schôdze ešte niekoľko neprerokovaných bodov.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opozičné PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Šimkovičová ich argumenty odmietla, deklarovala napĺňanie vízie pre kultúru z vládneho programu. Zastali sa jej aj koaliční kolegovia a členovia vlády.

archívne video

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z postu členov Súdnej rady SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ministerku zdravotníctva zas navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentujú neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier. Hovoria aj o ohrozovaní eurofondov. Dolinková odmietla ich výčitky. Tvrdí, že jej rezort postupne rieši spomínané problémy. Informovala, že pripravuje aj reformu všeobecnej ambulantnej starostlivosti.Medzi neprerokovanými bodmi schôdze sú ešte napríklad výročné správy o činnosti verejného ochrancu práv, komisára pre deti či komisára pre zdravotne znevýhodnených a ďalšie.

Neprerokovaný ostal aj vládny návrh zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý by mal riešiť situáciu s medveďmi. Aktuálne je v druhom čítaní, parlament sa mu venuje v skrátenom legislatívnom konaní. Poslancov čaká ešte vládna novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach aj s návrhom na jej prerokovanie v zrýchlenom režime. Očakáva sa aj rokovanie o zmenách v RTVS.

Viac o téme: PoslanciSchôdzaNárodná radaNRSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu