Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Je to tu! Dve zásadné zmeny pre predčasných dôchodcov: Dotknú sa peňazí aj podmienok odchodu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak plánujete odísť do predčasného dôchodku, dátum 15. máj zohráva pre vás významnú úlohu. Práve od tohto dňa sa totiž menia podmienky pre žiadateľov o predčasný starobný dôchodok. Najdôležitejšie sú dve zásadné zmeny. Tie budú mať dopad na to, kedy budete môcť do dôchodku ísť a aj na to, aká bude výška vášho dôchodku.

archívne video 

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ako upozornila Sociálna poisťovňa, menia sa v prvom rade podmienky, za ktorých je možné priznať predčasný starobný dôchodok viac ako dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. „Potrebné odpracované obdobie (teda obdobie, ktoré ak poistenec získa, môže za splnenia ostatných podmienok ísť do predčasného starobného dôchodku aj viac ako dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku – doteraz známe ako predčasný starobný dôchodok po 40-tich odpracovaných rokoch), sa bude postupne navyšovať o dva mesiace v závislosti od ročníka narodenia poistenca,“ vysvetlili. Znamená to, že už nebude platiť podmienka získania 40 odpracovaných rokov.

„Potrebné odpracované obdobie Sociálna poisťovňa na základe novely zákona určí ako rozdiel všeobecného dôchodkového veku (nezníženého za výchovu detí) pre konkrétny ročník narodenia a čísla 23,“ dodala poisťovňa.

Poisťovňa tiež poukázala na skutočnosť, že dôchodkový vek je v súčasnosti známy pre poistencov narodených pred 1. januárom 1967, a to 64 rokov. Ak všeobecný dôchodkový vek pre konkrétny ročník ešte nie je známy, na účely určenia potrebného odpracovaného obdobia sa posledný určený všeobecný dôchodkový vek zvýši o dva mesiace za každý ročník, pre ktorý dôchodkový vek nie je známy.

Príklad:

Na účely určenia potrebného odpracovaného obdobia pre poistencov narodených v roku 1968 sa použije všeobecný dôchodkový vek 64 rokov a 4 mesiace. Posledný známy všeobecný dôchodkový vek je pre ročník 1966 a je 64 rokov, teda je potrebné pripočítať 4 mesiace za dva ročníky, ktorých dôchodkový vek nie je známy). Potrebné odpracované obdobie pre ročník narodenia 1968 je 41 rokov a 4 mesiace (64 rokov a 4 mesiace – 23)

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (2)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zmeny sa dotknú aj peňazí 

Druhá zmena sa týka spôsobu určenia sumy predčasného starobného dôchodku. Od 15. mája 2024 príde k zjednotenie percenta, o ktoré sa znižuje suma predčasného starobného dôchodku za obdobie od jeho priznania do dovŕšenia dôchodkového veku. Už nebude rozdielne – 0,3% alebo 0,5% v závislosti od toho, či poistenec získal potrebný počet odpracovaných rokov alebo nezískal. „Všetky predčasné starobné dôchodky s dátumom priznania po 14. máji 2024 sa budú znižovať bez ohľadu na počet získaných odpracovaných rokov o 0,5% za každých začatých 30 dní, ktoré zostávajú do dovŕšenia dôchodkového veku,“ uviedla poisťovňa.

Viac o téme: DôchodcaSociálna poisťovňaPredčasný dôchodokOdchod do dôchodku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu