Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vydrhli travertínový kráter

Stano Krafčík (58) sprchuje steny krátera.
Stano Krafčík (58) sprchuje steny krátera. (Zdroj: Nový Čas)

VYŠNÉ RUŽBACHY - Najznámejší travertínový kráter na Slovensku sa leskne čistotou! Jeho čistenie trvalo niekoľko dní a včera ho opäť začali napúšťať vodou. Kráter, ktorý ľudia napriek zákazu využívajú ako bazén, skrýval okrem rôznych nečistôt aj stratenú zlatú retiazku, mince, ba aj plavky.

V pondelok začali vo Vyšných Ružbachoch s vypúšťaním termálnej vody z prírodného krátera. Urobili tak kvôli jeho pravidelnej údržbe, o ktorú sa postarali Kúpele Vyšné Ružbachy. Kráter dva dni usilovne drhli, včera jeho steny ešte vysprchovali hasičskou hadicou a potom začali prírodný zázrak napúšťať vodou. „Za jeden deň bude kráter naplnený,“ poznamenal Stanislav Krafčík (48), ktorý sa na čistení podieľali.

„Takáto očista krátera sa vykonáva v intervaloch dva až päť rokov,“ povedal riaditeľ kúpeľov Jozef Mikluš. Kráter vraj tentoraz vyčistili ako nikdy predtým, no jeho úplné vypustenie a ešte dokonalejšie vyčistenie plánujú kúpele na budúci rok.

Ružbašský kráter vyhlásili za chránený prírodný útvar v roku 1967. Prírodná nádrž s hĺbkou do troch metrov a priemerom 10 metrov je veľkým lákadlom pre turistov, ktorí sa v nej kúpu aj napriek zákazu. Pochvaľujú si jej zázračné liečivé účinky, ako aj teplotu 24 °C.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu