10 varovných signálov, že ste mentálne a emocionálne vyčerpaní

Vyčerpanie nemusí byť len na fyzickej úrovni, kedy nevládzete, nič sa vám nechce a možno vás aj všetko bolí. Po dostatočnom oddychu a regenerácii tieto príznaky zväčša odídu. Horšie je to pri mentálnom a emocionálnom vyčerpaní, ktoré na prvý pohľad nie je viditeľné, no o to horšie dôsledky môže mať. Viete, ako ho rozpoznať?

Spísali sme pre vás 10 varovných signálov, že sa mentálne a emocionálne vyčerpanie týka aj vás. V čím viac bodoch sa nájdete, tým je to horšie a mali by ste to čím skôr začať riešiť. Nenechajte to zájsť až do možného vyhorenia. 

  1. Ste stále unavení
    Pocit únavy vás sprevádza po celý deň, a to aj napriek tomu, že ste počas noci spali dostatočne dlho. Tento druh únavy nie je len fyzický, ovplyvňuje vašu myseľ a emócie.
  2. Máte problémy so spánkom
    Niekedy môžete mať problémy so zaspávaním, prípadne sa v noci často prebúdzate. Aj preto sa môžete cítiť unavení. Stres a úzkosť môžu narušiť váš spánkový režim.
  3. Strácate motiváciu a produktivitu
    Nemáte chuť na nič, nielen na prácu, ale ani na činnosti, ktoré vás doteraz bavili. Keď sa do niečoho náhodou pustíte, trvá vám to dlhšie a vaša produktivita je veľmi slabá. 
  4. Ste viac podráždení
    Prehnane reagujete aj na maličkosti a dokážu vás rozhodiť aj veci, nad ktorými by ste bežne len mávli rukou. 
  5. Často sa vám menia nálady
    Ste veľmi náladoví a ľudia vo vašom okolí nevedia, ako sa pri vás správať, pretože ste nepredvídateľní. Chvíľu sa môžete mať dobre a o pár sekúnd sa všetko zhorší. 
  6. Neviete sa sústrediť a zabúdate
    Mentálna únava môže mať negatívny vplyv na vaše sústredenie. Máte problém sa venovať jednej činnosti, pretože vaše myšlienky blúdia inde. Taktiež čoraz častejšie zabúdate a máte problém si zapamätať aj bežné povinnosti a úlohy. 
  7. Máte problém zvládať stres
    Kvôli vyčerpaniu  horšie zvládate stresové situácie. Mávate pocit, že sa nedokážete vysporiadať s bežnými problémami a kvôli tomu sa cítite ešte horšie. 
  8. Strácate záujem o seba
    Zanedbávate svoj vzhľad, hygienu, zdravie a aj vzťahy. Ak sa vás týka mentálne vyčerpanie, práve strata záujmu o seba sa dostavuje medzi prvými. 
  9. Myslíte negatívne
    Vo všetkom vidíte len to zlé, neviete sa z ničoho tešiť a svoju frustráciu šírite aj ďalej. Môžete sa dokonca hrať na obeť a tváriť sa, že všetci sú proti vám.
  10. Izolujete sa od ostatných 
    Sociálna izolácia nie je výnimkou. Vyhýbate sa kontaktu s rodinou, priateľmi a kolegami a väčšinu času chcete tráviť sami. Pokiaľ sa pri tom ale utápate v žiali, môže vám to priniesť viac problémov.

Tieto znaky môžu niekedy prerásť až do fyzických symptómov, ako je bolesť hlavy, svalové napätie, tráviace problémy a iné nevysvetliteľné bolesti. Snažte sa vyhľadať nejakú pomoc. Na začiatok vám môže pomôcť aj rozhovor s blízkym, prípadne terapia, no ak sa to nezlepší, určite vyhľadajte odborníka. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy