Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sex počas menštruácie: Zo zdravotného hľadiska áno či nie?

(Zdroj: GettyImages)

Sú páry, pre ktoré je to absolútne nereálne, ale aj páry, ktoré si, naopak, sex užívajú aj počas červených dní. Podľa odborníkov nie je menštruácia v plynulom sexuálnom živote žiadny problém. Musia s tým však súhlasiť a užívať si to obaja partneri rovnako. Mimochodom, ženám dokonca môže priniesť viacero benefitov!

Sex počas menštruácie má podľa healthline.com niekoľko výhod:

1. Úľava od kŕčov

Orgazmy môžu zmierniť menštruačné kŕče. Menštruačné kŕče sú dôsledkom toho, že sa vaša maternica sťahuje, aby uvoľnila svoju výstelku. Keď máte orgazmus, svaly vašej maternice sa tiež stiahnu, a potom uvoľnia. Toto uvoľnenie by malo priniesť úľavu od menštruačných kŕčov.

Sex tiež vyvoláva uvoľňovanie chemických látok nazývaných endorfíny, ktoré vám navodzujú dobrý pocit. Okrem toho sexuálna aktivita zamestná vašu myseľ, čo vám môže pomôcť zbaviť sa menštruačných ťažkostí.

2. Kratšie periódy

Pohlavný styk môže skrátiť vašu menštruáciu. Svalové kontrakcie počas orgazmu vytláčajú obsah maternice rýchlejšie. To môže mať za následok kratšiu menštruáciu.

3. Zvýšená sexuálna túžba

Vaše libido sa počas menštruačného cyklu mení vďaka hormonálnym výkyvom. Zatiaľ čo mnoho ľudí tvrdí, že ich sexuálny apetít sa zvyšuje počas ovulácie, ktorá je približne 2 týždne pred menštruáciou, iní uvádzajú, že sa počas menštruácie cítia viac vzrušení.

4. Prirodzená lubrikácia

Počas menštruácie môžete odložiť lubrikačné krémy a gély. Krv pôsobí ako prirodzený lubrikant.

5. Zmiernenie záchvatov migrény

Podľa jednej štúdie z roku 2017 približne polovica žien žijúcich s migrénou dostáva počas menštruácie záchvaty migrény. Hoci väčšina žien s menštruačnou migrénou sa počas záchvatov sexu vyhýba, štúdia z roku 2013 zistila, že mnohé zo žien, ktoré sex majú, tvrdia, že im čiastočne alebo úplne zmierňuje záchvaty.

Aké sú možné vedľajšie účinky?

Najväčšou nevýhodou sexu počas menštruácie je neporiadok. Krv sa môže dostať na vás, vášho partnera aj na posteľnú bielizeň, najmä ak máte silný tok.

Okrem znečistenia postele môže krvácanie spôsobiť, že sa budete cítiť rozpačito. Úzkosť z neporiadku vám môže trochu znížiť potešenie zo sexu.

Ďalšou obavou zo sexu počas menštruácie je riziko prenosu pohlavne prenosných infekcií (SPI), ako je napríklad hepatitída. Tento vírus žije v krvi a môže sa prenášať kontaktom s infikovanou menštruačnou krvou.

Používanie kondómov pri každom pohlavnom styku môže znížiť riziko prenosu a nákazy pohlavne prenosnými chorobami.

Ak plánujete mať sex počas menštruácie a nosíte tampón, musíte si ho predtým vybrať. Zabudnutý tampón sa vám počas sexu môže zatlačiť tak hlboko do pošvy, že budete musieť navštíviť lekára, aby vám ho odstránil.

Môžete otehotnieť?

Ak sa aktívne nesnažíte otehotnieť, je dobré používať bariérovú metódu, napríklad kondóm, bez ohľadu na to, v ktorej časti menštruačného cyklu sa nachádzate.

Vaše šance na počatie sú počas menštruácie nižšie, ale aj v tomto období je možné otehotnieť.

Najpravdepodobnejšie je otehotniete počas ovulácie, ktorá nastáva približne 2 týždne pred začiatkom menštruácie. Napriek tomu je dĺžka cyklu u každej ženy iná. Dĺžka vášho cyklu sa môže dokonca každý mesiac meniť.

Ak máte krátky menštruačný cyklus, vaša šanca otehotnieť počas menštruácie je vyššia. Zvážte tiež, že spermie môžu zostať vo vašom tele živé až 7 dní.

Ak teda máte napríklad 22-dňový cyklus a ovuláciu dostanete krátko po tom, ako dostanete menštruáciu, existuje šanca, že uvoľníte vajíčko, kým sú spermie ešte vo vašom reprodukčnom trakte.

Musíte používať ochranu?

Používanie bariérových metód, ako sú napríklad kondómy, vám pomôže chrániť sa pred pohlavne prenosnými chorobami. Nielen, že sa môžete počas menštruácie nakaziť pohlavne prenosnou chorobou, ale môžete ju aj ľahšie preniesť na svojho partnera. Niektoré vírusy, ako napríklad hepatitída, žijú v menštruačnej krvi.

Pri každom pohlavnom styku požiadajte partnera, aby si nasadil latexový kondóm, aby ste znížili pravdepodobnosť otehotnenia a nákazy pohlavne prenosnou chorobou.

Ak ste vy alebo váš partner alergický na latex, môžete použiť aj iné formy ochrany. O odporúčania môžete požiadať aj svojho lekárnika alebo lekára.

Tipy na príjemný sex počas menštruácie

- Buďte k partnerovi otvorení a úprimní. Povedzte mu, čo si myslíte o sexe počas menštruácie, a opýtajte sa, čo si o tom myslí aj on. Ak niektorý z vás váha, porozprávajte sa o dôvodoch, ktoré sú príčinou nepríjemných pocitov.

- Ak máte v sebe tampón, vyberte ho skôr, ako začnete blbnúť.

- Na posteľ rozprestrite uterák tmavej farby, aby ste zachytili prípadný únik krvi. Alebo sa venujte sexu v sprche alebo vo vani, aby ste sa úplne vyhli neporiadku.

- Pri posteli majte mokrú žínku alebo vlhčené utierky, aby ste sa po ňom mohli očistiť.

- Nechajte svojho partnera použiť kondóm. Môže to zabrániť tehotenstvu a pohlavne prenosným chorobám.

- Ak je vaša zvyčajná sexuálna poloha nepríjemná, skúste niečo iné. Môžete napríklad skúsiť ležať na boku s partnerom za sebou.

Viac o téme: SexZdravy sexMenstruaciaSex pocas menstruacie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9