Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Trápia vás zarastajúce nechty? Toto je 6 domácich prostriedkov, ktoré na to zaberajú

(Zdroj: GettyImages)

Problém, ktorý sa týka dospelých aj malých detí. Zarastajúci necht vie poriadne potrápiť. Keď sa zapáli, postihnuté miesto bolí až tak, že človek si nedokáže obuť topánku.

Zarastený necht sa odborne nazýva onychokryptóza. Jej hlavným príznakom je bolesť a začervenanie v postihnutej oblasti. V horších prípadoch sa v mieste vytvorí zápalové ložisko naplnené hnisom, uvádza sa na steptohealth.com. Tento problém súvisí s neustálym používaním nevhodných topánok, zvyčajne vyrobených z pevných materiálov, ktoré bránia nohe dýchať. Aj keď sa to nepovažuje za vážny problém, odborníci odporúčajú včasnú liečbu, aby sa predišlo komplikáciám. Našťastie, existujú prírodné zložky s vlastnosťami, ktoré urýchľujú regeneráciu a zároveň vytvárajú ochrannú bariéru proti choroboplodným zárodkom.

Prírodné prostriedky na liečbu zarastených nechtov

1. Med

Med má protizápalový a antibakteriálny účinok. Predchádza infekciám a zmäkčuje pokožku, takže uľahčuje extrakciu nechtu. Stačí naniesť malé množstvo na postihnuté miesto a nechať pôsobiť 30 minút, potom opláchnuť vodou. Tento proces je potrebné opakovať dvakrát denne, kým nebude problém pod kontrolou.

2. Eukalyptový olej

Eukalyptový esenciálny olej má antimykotické a antibakteriálne vlastnosti, takže dokáže liečiť zarastené nechty. Jeho aplikácia znižuje zápal a tíši bolesť. Ako ho použiť? Navlhčite kúsok vaty do eukalyptového oleja a priložte na postihnutý prst. Nechajte pôsobiť 30 minút alebo prekryte obväzom na 2 hodiny. Používajte každý deň až do vyliečenia nechtu.

3. Cesnak

Aj cesnak zaberá na zarastené nechty. Je to vďaka obsahu síry. Zabraňuje infekcii, zmäkčuje mozole. Rozdrvte strúčik cesnaku a cesnakovú pastu naneste na postihnuté miesto obväzom.

Ak chcete, zmiešajte ho s trochou olivového oleja, aby ste zvýšili hydratačný a regeneračný účinok.

Nechajte pôsobiť aspoň 4 hodiny a na záver opláchnite studenou vodou.

4. Morská soľ

Morská soľ je relaxačná a protizápalová zložka, ktorá má pod kontrolou podráždenie a bolesť.

Jej použitie chráni pokožku pred infekciami a uľahčuje extrakciu nechtu. Stačí v lavóre zmiešať pol šálky morskej soli s vlažnou vodou a nohy ponoriť na 20 minút. Prípadne zmiešajte soľ s trochou kokosového oleja a použite ako peeling na postihnutý necht. Túto metódu opakujte aspoň 3x týždenne.

5. Zázvorová infúzia

Kúsok koreňa zázvoru vložte do horúcej vody a nechajte niekoľko minút lúhovať, aby sa skoncentroval. Keď dosiahne primeranú teplotu, ponorte nohy do vody a nechajte ich tam 20 minút. Dobre osušte a opakujte každý deň.

6. Jablčný ocot

Aplikáciou jablčného octu na nechty nielen, že zabránite vzniku plesňových infekcií, ale tiež znížite začervenanie a zápal. Jeho prírodné kyseliny obnovujú pH pokožky a podporujú rýchlu úľavu od bolesti. Zmiešajte v lavóre šálku jablčného octu s vlažnou vodou v miske a ponorte nohy na 30 minút. Opakujte liečbu každý deň, kým sa stav nezlepší.

Ak aj vás trápia zarastené nechty, vyskúšajte ktorýkoľvek z týchto prírodných liekov predtým, ako sa uchýlite k agresívnej liečbe. Najčastejšia možnosť, ako tento problém vyliečiť, je chirurgické strhnutie nechtu a plastika nechtového lôžka. Najlepšie však je, ak necht vôbec nezarastie. Noste preto obuv, ktorá je voľná a dovolí nohe dýchať. Nechty si zastrihávajte dorovna a pravidelne navštevujte pedikérsky salón.

Viac o téme: NechtyZarastajuce nechty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9