V Nemecku nemá kto robiť túto prácu: Nástupný plat je 2200 EUR

Nemecké združenie profesionálnych záchranárov (BDS) odhaduje, že v celej krajine ich chýba približne 3 000 - a ich počet len rastie.

V Nemecku sa pre nedostatok pracovníkov čoraz častejšie zatvárajú kúpaliská. Chýba 3 000 plavčíkov. Práca pri bazéne má svoje dobré stránky, ale prináša so sebou aj veľkú zodpovednosť - a málo peňazí, píšu nemecké médiá. 

Nemecké médiá prinášajú príbeh 61-ročného muža z Mundelsheimu v okrese Ludwigsburg v Bádensku-Württembersku, ktorý pracoval ako profesionálny plavčík. "Sú to štyri zamestnania v jednom: Som záchranár, technik, policajt a niekedy aj psychológ," vysvetľuje svoju prácu a dodáva, že napriek tomu, že je celý deň na kúpalisku, nie je to práca snov.

Práca plavčíka je zodpovedná, s nepriaznivým pracovným časom - to znamená, že sa robí cez víkendy a sviatky. Táto práca je tiež slabo platená. Nástupný plat je 2 200 eur v hrubom. Jedným z dôvodov, prečo sú profesionálni plavčíci takí potrební, je, že málokto chce robiť takúto zodpovednú prácu za nízky plat. Podľa nemeckých médií je v tomto odbore skutočná kríza, píše časopis Fenix.

Podľa odhadu Nemeckého zväzu profesionálnych záchranárov (BDS) ich v celej krajine chýba približne 3 000 - a tento počet len rastie.

Médiá píšu, že čoraz menej detí vie plávať. Až 59 percent desaťročných detí nevie bezpečne plávať. DLRG to pripisuje tomu, že sa ruší čoraz viac hodín plávania. Plavčík zo začiatku príbehu sa obáva, že Nemecko bude existovať ako spoločnosť neplavcov.

"Teraz musíme skrátiť pracovný čas, bohužiaľ pre plavcov, pretože nás nie je dosť," hovorí plavčík a dodáva, že ho trápi nízky plat. Veď on a jeho kolegovia majú veľkú zodpovednosť: musia monitorovať 375 metrov štvorcových vody.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy