Záhada kanárskeho ostrova Tenerife: Odkiaľ sa vzali pyramídy v Güímare?

2024-05-17 00:00:00 |   |    | 

Hneď po výbere dovolenkovej lokality a hotela začíname spriadať ďalšie plány. Bola by veľká škoda, keby sme celý pobyt preležali len na pláži, preto si v každej destinácii nájdeme zaujímavosti, ktoré chceme preskúmať. Ak sa vyberiete na Tenerife, iste vás okúzlia tunajšie pyramídy.



 

Nevedia, aký majú pôvod

Mesto Güímar patrí k najväčším a najstarším na ostrove. Práve pri ňom sa nachádzajú tajomné pyramídy, ktoré dostali rovnaké pomenovanie. Objavili ich pomerne neskoro v sedemdesiatych rokoch a až v roku 1991 ich podrobili väčšej analýze. Vtedy na Tenerife prišiel nórsky výskumník Thor Heyerdahl, ktorý sa zaujímal o doposiaľ nenápadné kamene, ktorým domáci neprikladali veľký význam. Všetky pyramídy majú obdĺžnikovú základňu a sú približne štyri metre vysoké. Nejde o taký typ pyramíd, ako poznáme z Egypta, ale tunajší obyvatelia zrejme našli inšpiráciu v mayskej kultúre. Použili na ne neopracované kamene, ktoré sú stupňovito uložené a vytvárajú tak jednotlivé poschodia.

 

Inšpirovali sa v mayskej kultúre

Do súčasnosti sa zachovalo šesť pyramíd, výskumy však ukázali, že na Tenerife boli kedysi minimálne ešte ďalšie tri. Jedným z dôvodov ich straty je aj to, že im tunajší obyvatelia neprikladali význam a považovali ich len za kopu kameňov. Dokonca si o nich mysleli, že ich tam náhodne nakopili farmári, keď ich našli pri obrábaní pôdy. Je tiež pravdepodobné, že niektoré pyramídy postupne rozobrali a kamene potom použili pri výstavbe svojich domov.

 

Nebezpečná prechádzka parkom

V súčasnosti sú pyramídy súčasťou archeologického parku, ktorý je prístupný pre verejnosť. Naďalej v ňom však prebieha výskum, pretože sa aj napriek všetkým snahám doposiaľ nepodarilo odhaliť pôvod pyramíd, ich účel, obdobie vzniku či kultúru, ktorá ich vytvorila. Archeológovia sa ale domnievajú, že by ich výstavba mohla siahať do predhispánskeho obdobia a že pyramídy zrejme využívali počas posvätných rituálov. Súčasťou areálu je v súčasnosti aj múzeum, kde sa okrem doposiaľ zistených zaujímavostí o pyramídach dozviete viac aj o prehistorických lodiach, ale tiež unikátna Jedovatá záhradu, v ktorej vysadili viac ako 70 toxických rastlín. Môžete sa pokochať ich krásou, ale určite sa ich nedotýkajte.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 2. jún. 2024. Meniny má Oxana, Xénia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa