Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Zdravotná sestra odhalila, prečo umierajúci vydávajú tento strašidelný zvuk: Znamená to, že trpia?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES – Zdravotná sestra v hospici Julie McFaddenová zvyšuje povedomie o smrteľnom chrapčaní, ktoré pacienti vydávajú pred smrťou. Mnohí priznali, že tento zvuk v nich vyvoláva hrôzu. Ako ale McFaddenová vysvetlila, existuje jeden dôvod, prečo sa ho netreba báť.

Julie McFaddenová, ktorá poskytuje starostlivosť ľuďom na sklonku života v Los Angeles, povedala, že chrapčanie je normálnou súčasťou procesu umierania. Pacientom to údajne nespôsobuje žiadnu bolesť, a to aj napriek tomu, že mnohí príbuzní sa tohto zvuku boja, pretože si myslia, že to umierajúcemu spôsobuje utrpenie. „Smrteľné chrapčanie, to je tá najnormálnejšia vec, ktorú možno očakávať na konci života. Ak to však nie ste zvyknutí počuť, môže vám to pripadať ako tá najstrašidelnejšia vec, akú ste kedy počuli,“ priblížila McFaddenová vo videu na TikToku.

Za normálnych okolností telo neustále produkuje hlien v ústach, ktorý sa čistí tým, že mozog podvedome vysiela signály do hrdla na prehltnutie. U ľudí na sklonku života tento systém nefunguje – sliny už nedokážu prehĺtať, čo vedie k ich hromadeniu v ústach. To následne spôsobí nepríjemný chrapot pri posledných nádychoch a výdychoch.

McFaddenovej video si rýchlo získalo pozornosť množstva používateľov sociálnej siete. Jeden divák napísal: „S mojím otcom to bolo hrozné. Znelo to, akoby mal v hrdle prilepený hlien. Ten zvuk budem počuť do konca života.“ Druhý uviedol: „Vždy som si myslel, že moja mama sa dusila, keď zomierala. Teraz konečne verím, že ju nič nebolelo. Ďakujem.“ Tretí dodal: „Moja mama zomrela pred tromi týždňami a ja som sa tak bál, keď som ju počul, ako to robí. Mal som pocit, že jej nemôžem pomôcť a sestra z hospicu nám o tom nikdy nepovedala. Mysleli sme si, že sa dusí.“

Zdravotná sestra odhalila, prečo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto chrčanie signalizuje, že smrť je veľmi blízko – obvykle sa objaví približne 25 hodín pred smrťou. Podľa štúdií sa vyskytuje u asi 40 percent ľudí vo fáze umierania. Chrčanie je možné zmierniť použitím liekov na vysušenie úst alebo otočením pacienta na bok, aby sa mu v ústach nehromadili tekutiny. Lekári sa však vo všeobecnosti vyhýbajú používaniu odsávačky, pretože to môže spôsobiť, že telo zvýši produkciu hlienu, čím sa problém zhorší.  

Viac o téme: SmrťZdravotná sestraUmieranieChrapot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu